21.5 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăACTUALITATEAnunt BOMBA din Luxemburg! Curtea Europeana de Justitie a declarat ILEGAL TIMBRUL...

Anunt BOMBA din Luxemburg! Curtea Europeana de Justitie a declarat ILEGAL TIMBRUL DE MEDIU! Soferii isi primesc BANII INAPOI!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Candideaza la Primaria Sector 1! Avocatul Andrei Florin-Mircea pune capat circului din Sectorul 1!

Avocatul Andrei Florin-Mircea pune capat circului din Sectorul 1...

Timbrul de mediu a fost declarat ilegal astăzi, printr-o hotărâre definitivă a Curții Europene de Justiție. Este pentru a patra oară când Curtea elimină o taxă auto impusă de statul român. Decizia de astăzi le dă dreptul proprietarilor români de mașini care au plătit această taxă, începând cu 2013, să își ceară banii înapoi.

Hotărârea pronunțată astăzi este în cauza C-586/14 Budișan, care se referea la un caz din Cluj. Proprietarul unei mașini și-a cerut banii înapoi de la Administrația Finanțelor Publice Cluj. Astăzi, Curtea Europeană de Justiție i-a dat dreptate șoferului, scrie turnulsfatului.ro.

Potrivit Hotărârii, “Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că:
–        nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă;
–        se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Avocatul sibian Dragoș Târșia explică hotărârea de astăzi, despre care spune că era previzibilă. “În esență, Curtea a reținut, ca efect al reglementării timbrului de mediu, orientarea cumpărătorilor din punct de vedere fiscal/economic spre autoturismele aflate pe piaţa naţională, cu fostele taxe auto achitate și nerecuperate, în timp ce achiziţia autovehiculelor înmatriculate în alte state membre cu aceiași vechime şi uzură este descurajată prin aplicarea timbrului pentru mediu. Soluția pronunțată era previzibilă, fiind similară cu jurisprudența sa anterioară din cauza C-76/14 Manea, invalidând (a câta oară) refractaritatea instanțelor interne de contencios administrativ în a aplica direct dreptul Uniunii – cu precădere jurisprudența Manea – în contenciosul intern generat de acțiunile în restituirea timbrului/obligarea la înmatricularea fără plata timbrului”, spune avocatul.

Potrivit avocatului, decizia dată astăzi desființează prevederile interne, începând cu data de astăzi. Efectul direct al hotărârii este obligația statului român de a restitui și timbrul de mediu colectat nelegal cu începere de la data de 15.03.2013.

Hotărârea poate fi consultată aici: curia.europa.eu

Ultimele stiri