Acasă ACTUALITATE Anunț ÎNGRIJORĂTOR pentru TOȚI românii! Extrema dreaptă a CÂȘTIGAT alegerile în Ungaria!

Anunț ÎNGRIJORĂTOR pentru TOȚI românii! Extrema dreaptă a CÂȘTIGAT alegerile în Ungaria!

30

Partidul ungar de extremă-dreaptă Jobbik a ieşit învingător duminică în alegeri legislative parţiale, care i-au adus primul loc în parlament, notează AFP. 

ungariaDupă numărarea a peste 99% din sufragii, alegătorii circumscripţiei oraşul Tapolca în vestul Ungariei l-au plasat în frunte pe candidatul Jobbik, Lajos Rig (35,3% din voturi), în faţa candidatului partidului conservator Fidesz la putere (34,4%) şi candidatului stângii (26,3%).

Rezultatele oficiale ar putea fi anunţate abia joi după numărarea voturilor din străinătate, a anunţat comisia electorală.

„Există o dorinţă de schimbare de guvern în Ungaria şi acum există de asemenea mijloacele de a face acest lucru”, a declarat duminică seară liderul Jobbik, Gabor Vona, într-o conferinţă de presă.

Această victorie este cea mai recentă dovadă a creşterii influenţei extremei-drepte în Ungaria, al cărei cel mai mare scor până în prezent a fost de 20,5% din voturi în alegerile parlamentare de anul trecut.

Dar acest partid nu a câştigat niciodată un singur loc în parlament.

În timpul „Marşului pentru viaţă” anual de comemorare a Holocaustului şi la care mii de persoane au participat duminică la Budapesta, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc Ronald Lauder a calificat Jobbik drept „partid extremist ce promovează ura”.

Partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orban şi aliaţii săi creştin democraţi guvernează Ungaria din 2010, cu o majoritate de două treimi în parlament, dar Fidesz se confruntă cu o scădere semnificativă a popularităţii de anul trecut, în urma dezvăluirii unor cazuri de corupţie şi adoptării de măsuri nepopulare ca taxa pe internet, abandonată după violente manifestaţii.

În februarie, guvernul a pierdut majoritatea absolută în parlament când un candidat independent susţinut de partidele de stânga a câştigat în alegeri parţiale.

Sursa: stiripesurse.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos