Acasă Social Aproximativ 25% dintre romani cauta intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca...

Aproximativ 25% dintre romani cauta intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca bugetul disponibil!

Potrivit unui studiu efectuat de Novel Research, aproximativ 25% dintre romani cauta intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca bugetul disponibil, in timp ce restul obisnuieste mai intai sa cheltuiasca si sa economiseasca ceea ce ramane, potrivit agerpres.ro.

Potrivit studiului, gestionarea mai buna a bugetului personal este o prioritate pentru majoritatea respondentilor, in conditiile in care 3 din 10 respondenti economisesc in fiecare luna, iar 23,5% pun bani deoparte atunci cand au in plan o investitie pentru confortul personal.

‘Cei care au invatat sa economiseasca vor face aceasta si in viitor, dar cei care nu au economist pana in prezent nu cred ca vor economisi nici de acum inainte. Rezultatele studiului arata ca 48% dintre romani economiseau in 2011, iar anul acesta aproximativ acelasi procent dintre romani’, a declarat Marian Marcu, managing partner, Novel Research.

Studiul Novel Research arata ca romanii acorda mare atentie cheltuielilor zilnice si cauta in permanenta sa-si optimizeze bugetul personal. Astfel, 8 din 10 consumatori romani urmaresc evolutia bugetului personal, desi doar 13,5% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor.

Aproximativ 41,3% dintre respondenti sunt foarte interesati sa-si dezvolte cunostintele de gestionare a bugetului personal, releva studiul efectuat in perioada 9-19 iulie pe un esantion de 1.002 respondenti.

Peste 57% din cei chestionati considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si isi pot permite sa cumpere bunuri mai scumpe, chiar daca fac uneori sacrificii in alte domenii, in timp ce aproape 3% dintre acestia sustin ca au un buget acoperitor pentru tot ceea ce le este necesar. Astfel, 14,3% dintre romani se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, in timp ce 29,9% fac acest lucru cu regularitate. Doar 22% dintre cei chestionati nu reusesc aproape niciodata sa cheltuie mai putin decat castiga.

Studiul mai arata ca 13% dintre respondenti sustin ca nu se indatoreaza, iar o treime dintre romanii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunostinte aprofundate cu privire la gestionarea bugetului si a datoriilor. De asemenea, 7 din 10 romani resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste doua treimi dintre cei chestionati spun ca gradul personal de indatorare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestia fiind convinsi ca vor gasi cea mai buna solutie pentru a-si reechilibra bugetul. Numai 8,9% percep datoriile drept un factor de stres si considera ca nu au la indemana solutii pentru a le achita, tendinta fiind mai pronuntata in cazul paturii sarace si private de educatie financiara, care aloca un timp mai mare pentru gestionarea banilor.

Educatia financiara este o prioritate pentru romani, aproape jumatate dintre cei chestionati fiind interesati sa-si dezvolte cunostintele cu privire la buget. Mai mult, 46,8% dintre cei chestionati admit ca au cunostinte reduse in materie de termeni financiari, precum si in ce priveste asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investitii, iar o mai buna intelegere i-ar ajuta sa-si imbunatateasca bugetul si gradul de economisire.

Provident Financial Romania este o institutie financiara nebancara si este parte a grupului britanic IPF, care are peste 2,4 milioane de clienti in sase tari din Europa Centrala si de Est, precum si in Mexic. In cei 7 ani de prezenta pe piata locala, compania a investit in Romania peste 180 de milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe in valoare de peste 25 de milioane de euro. Provident are acum peste 780 de angajati si colaboreaza cu peste 3.800 de agenti independenti in peste 70 de orase din intreaga tara.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUn detinut s-a taiat cu un cutit in sala de judecata, in fata procurorilor!
Articolul următorRovinieta pentru soferii de autoturisme va creste cu pana la 66%!