17.2 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăEconomieArmata Romana compara DRONE DE RAZBOI, de ultima generatie, cu 55 milioane...

Armata Romana compara DRONE DE RAZBOI, de ultima generatie, cu 55 milioane de euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Ministerul Apararii prin intermediul Companiei Nationale Romtehnica a lansat o licitatie pentru achizitia de pana la sase sisteme de avioane fara pilot (UAV), de nivel tactic, licitatie cu o valaore estimata la circa 250 de milioane de lei fara TVA (cca 55 mil. euro). O alta licitatie lansata, cu o valoare de circa 12,4 milioane lei fara TVA (2,7 mil euro) vizeaza achizitia de sisteme de obsevare si detectare tinte menite sa fie instalate pe navele fluviale ale fortelor navale.

Romtehnica a lansat o noua licitatie in SEAP pentru achizitia unui numar de 6 sisteme de avioane fara pilot (UAV), de nivel tactic, pretul estimat este de aproximativ 250 milioane RON fara TVA (55 milioane euro), livrarea urmand sa se faca pe o perioada de 38 de luni de la atribuirea contractului, locul de livrare este Bucuresti iar criteriul de selectie este cel al pretului cel mai scazut, scrie portalulresboiu.ro

Dronele vor fi intrebuintate „in misiuni de supraveghere, recunoastere, identificare tinte si sprijin al conducerii tragerilor, evaluare distrugeri de lupta, cautare-salvare si protectia fortei”, se arata in documentatia tehnica publicata de Romtehnica.

Dizpozitivele UAV vor trebuie sa aiba o constructie modulara, sa poata fi lansate si recuperate atat manual, cat si automat, cu sau fara rulaj, atat pe pista amenajata, cat si pe suprafete dure, plane, orizontale, amenajate sumar. Raza de actiune  trebuie sa fie de minim 80 km, sa aiba plafonul minim de zbor la 4.500 m, greutatea maxima la decolare sa fie de 37 kg si sa aiba o autonomie de zbor de 12 ore. In specificatiile tehnice inaintate de Romtehnica se precizeaza ca ora de zbor nu ar trbeui sa coste mai mult de 150 de euro.

Pe langa Dronele in sine, contractul prevede si livrarea celorlalte elemente de logistica necesare derularii de misiuni cu UAV-uri: statii de lucru terestre, incinte climatizate mobile, terminale terestre de date, containere mobile de transport, simulator pentru antrenament, precum si training pentru personalul ce va manevra dronele.

In prezent, fortele armate romane dispun de 11 drone americane de dimensiuni mai mari, de tip Shadow 600, si de miniUAV-uri de tip SACT Boreal 5/5E dezvoltate in Romania.

Licitatie pentru sisteme de observare si detectare a tintelor pentru navele fluviale

O alta licitatie publicata in SEAP de catre Romtehnica prevede achizitionarea unui numar de pana la 20 de sisteme de observare pentru un pret estimat de aproximativ 12,4 milioane RON fara TVA.

Sistemul va fi instalat pe nave fluviale si este dedicat pentru observarea campului tactic pe timp de zi/noapte prin intermediului camereor de vedere de zi si termala si determinarea distantelor pana la 10.000 prin intermediul telemetrului laser.

Potrivit documentatiei tehnice, sistemul si senzorii sai sunt meniti sa detecteze si sa recunoasca tinte, in special de tip barca, de dimensiuni minime de 2,3 m X 2,3m de la cativa kilomentri distanta. Sistemul trebuie sa fie unul de tip platformaPan&Tilt, cu unghiuri de rotire de 360 de grade si pana la 60 grade pe vertical.

Ultimele stiri