Acasă Economie Casele semi-ingropate in pamant, ca in Stapanul Inelelor, prind tot mai mult...

Casele semi-ingropate in pamant, ca in Stapanul Inelelor, prind tot mai mult in Romania! Vezi cat costa si cum se construiesc!

47

Un geolog olandez, îndrăgostit de țara noastră, a decis să construiască câteva case mai deosebite în Vama Buzăului, o localitate mică aflată în plină întorsură a munților Carpați.

”Acum zece ani am început să lucrez în România, în domeniul petrolului, până să ajung să fac case în parteneriat cu oficialitățile din Valea Buzăului. Am observat acest fenomen în Europa de Est, migrația oamenilor din mediul rural către cel urban.

14054676_292084511159093_953526132_n

Am decis să îmi folosesc abilitățile de business pentru oameni și comunități, nu pentru petrol. Sunt niște oportunități de afaceri fenomenale aici. Putem crește foarte ușor economia locală. Și în Vest e la fel. Lumea pleacă din mediul rural pentru a se stabili la orașe”, povestește Mark Koops pentru start-up.ro

Probleme cu autoritățile nu au existat, cum lumea ar putea crede. Iarăși, localnicii l-au primit cu brațele deschise. Mark tace și face, iar lumea a prins încredere în el:

”Am fost foarte bine primit în Valea Buzăului și nu am avut niciun fel de probleme sau divergențe cu autoritățile. Lucrăm și colaborăm foarte bine împreună. Eu când promit ceva, fac. Nu există cale de mijloc. Intenția mea este să fie bine pentru toată lumea. Fiecare are de câștigat din acest proiect. Desigur că au fost și câteva voci contra, că altfel nu se poate, însă mult prea puține”.

14080962_292084514492426_863700375_n

Casele sunt de două tipuri. Una doar cu parter, alta vine la pachet cu un etaj mansardat. Sunt mascate de munte, iar priveliștea este incredibilă, ”fantastic view” după cum îmi spune chiar Mark. Locuințele sunt orientate spre vale astfel că panorama este una dintre cele mai importane ”facilități”:

”Una dintre problemele mai stringente pe care le-am avut atunci când am început dezvoltarea proiectului a fost acela de a găsi o bucată frumoasă de pământ, neatinsă. Și am găsit exact ce căutam. Repet, vreau să dezvolt o comunitate, asta am în proiect. Fiecare căsuță are un spațiu alocat de 7000 de metri pătrați. Pe lângă case, vom construi și un centru de ospitalitate, la intrare în vale”.

14088883_292084527825758_819386135_n

”O mare parte a casei stă în munte. Asta e foarte bine în ceea ce privește economia de energie. Iarna e cald, vara e răcoare. E ideal. Seamănă cu casele hobiților din Lord of The Rings (râde). Și unde mai punem și priveliștea. E fenomenală. Peisajul este neatins de om. Avem conceptul de Earth House, iar casele sunt de două tipuri. Una doar cu parter, cealaltă are și o capsulă deasupra care servește pe post de etaj mansardat. Arhitectura este extrem de interesantă. Dacă vii stresat din București, aici vei avea un moment de relaxare instantă”.

14031118_292084534492424_702602447_n

Mark Koops nu este singur în această aventură. Împreună cu alți șapte investitori, el mizează o sumă destul de mare pe proiectul demarat în micuța localitate din Întorsura Buzăului: ”Investiția este privată, eu și încă câțiva colaboratori. Suntem opt persoane care venim cu bani. Suma inițială  investită este de 700.000 de euro. Acum avem doar casa demo și vom construi și centrul de ospitalitate. Restul se vor face la comandă.

Prețurile locuințelor încep de la 167.000 de euro și ajung chiar și până la 285.000 de euro. Suntem pe așa zisa piață a celei de-a doua case. Sunt reședințe de vacanță, iar targetul nostru sunt bucureștenii. Cum spuneam, piața există. E acolo. Suntem și în parteneriat cu o companie care se ocupă cu comericalizarea de artă și de case vechi. Suntem în catalogul lor. În septembrie vom lansa proiectul și vânzările. Vom face testul de piață. Și dacă nu ne va ieși, ne vom adapta prețurile”, a conchis olandezul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos