26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăEconomieAutostrada BRASOV - SIBIU intra in planurile Guvernului! CNADNR estimeaza finalizarea constructiei...

Autostrada BRASOV – SIBIU intra in planurile Guvernului! CNADNR estimeaza finalizarea constructiei pentru anul 2020!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) va comanda un studiu de fezabilitate pentru o autostrada Brasov-Sibiu, care ar fi urma sa fie construita din fonduri europene, potrivit economica.net.

Autoritatile vor organiza in acest an licitatia pentru studiul de fezabilitate pentru constructia autostrazii Sibiu-Brasov, iar lucrarile de constructie vor fi finantate din fonduri europene, a declarat noul director al Companiei Nationale de Austostrazi (CNADNR), Narcis Neaga.

„Anul acesta dam drumul la studiul de fezabilitate, dupa ce vom gasi sursa de finantare pentru el. Finantarea constructiei se va face din fonduri europene” a declarat Neaga.

Seful de la Autostrazi a explicat ca acest nou proiect, chiar daca este mai ieftin, nu exclude in nici un caz constructia autostrazii Pitesti-Sibiu, de pe coridorul IV, care este inclusa in Programul Operational Sectorial Transporturi (POS-T) in exercitiul financiar 2014-2020.

„Autostrada Sibiu-Brasov este o varianta. Una nu o exclude pe cealalta. Autostrada Sibiu-Pitesti este scumpa, ar consuma aproape toata alocatia noastra pe POS-T” a explicat Neaga. El a mai spus ca, prin Brasov, „ai ajunge la Bucuresti si ti-ar mai ramane si bani”.

Oficialul CNADNR nu a estimat vreun cost al autostrazii Sibiu-Brasov, dar a spus ca in anul 2020 aceasta va fi deschisa traficului.

In momentul de fata, singura portiune de autostrada de pe Coridorul IV (care leaga Bucurestiul de granita de vest a Romaniei) care nu este in nici o procedura de licitatie, este Sibiu-Pitesti. Autostrada are 116 km si un cost estimat de 3,2 miliarde de euro, explicabil prin faptul ca jumatate din traseu inseamna tuneluri si viaducte. In cazul in care, in final, va fi finantata din fonduri europene nerambursabile, 85% din bani vor veni de la Bruxelles. Desi se vorbeste de ani de zile despre ea, aceasta portiune de autostrada are doar studiul de fezabilitate realizat.

Pe de alta parte, o autostrada Sibiu-Brasov, chiar daca ar lungi drumul din Bucuresti spre granita de vest a Romaniei, ar avea un sens datorita faptului ca, teoretic, la momentul finalizarii ei, ar fi terminat si tronsonul Comarnic-Brasov. Acesta va fi realizat insa in sistem de concesiune, deci ulterior soferii vor fi taxati.

Distanta intre Sibiu si Brasov pe actuala infrastructura rutiera este de 143 de kilometri, dar prin zona de deal.

Ultimele stiri