Acasă Economie Avertismenul Bancii Nationale pentru romani: Stabilitatea economica a tarii este in PERICOL...

Avertismenul Bancii Nationale pentru romani: Stabilitatea economica a tarii este in PERICOL din cauza noii bule imobiliare!

„Accelerarea preţurilor imobiliarelor” este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, a declarat joi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, informeaza zf.ro.

„A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.

Preţurile locuinţelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în aprilie 2017 faţă de luna similară din 2016, arată datele publicate recent de portalul imobiliare.ro. Aceeaşi sursă arată că în România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a trecut pragul de 1.000 de euro. Pe de altă parte, şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente.

Principalul factor de scumpire ar fi – potrivit ARACO – majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii.

România nu mai are niciun risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, după deciziile Curţii Constituţionale care au atenuat posibilele efecte ale legii dării în plată şi legii conversiei creditelor (riscurile severe semnalate anul trecut), a mai anunţat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

„Situaţia financiară a ţării este la fel de robustă ca anul trecut, iar riscul legislativ – care în 2016 era sever – a scăzut ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. În prezent, România nu are niciun risc sistemic sever”, a spus Liviu Voinea.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDupa ce si-au marit salariile, alesii din Camera Deputatilor – condusa de Dragnea, refuza sa acorde o masa calda copiilor!
Articolul următorDan Voiculescu IESE DIN PUSCARIE! Numai prostii fac inchisoare in Romania!