Acasă International Barack Obama a ordonat armatei americane sa isi pastreze pozitiile actuale pentru...

Barack Obama a ordonat armatei americane sa isi pastreze pozitiile actuale pentru a mentine presiunea asupra Siriei, asteptand ca Damascul sa predea arsenalul chimic!

29

Barack Obama a ordonat armatei americane sa isi pastreze pozitiile actuale, pentru a mentine presiunea asupra lui al-Assad si pentru a reactiona daca diplomatia esueaza in contextul in care Damascul a dat asigurari ca este pregatit sa renunte la arsenalul chimic, potrivit mediafax.ro.

Dupa 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au indepartat perspectiva atacurilor asupra tarii devastate de razboiul civil, presedintele american a apreciat ca propunerea rusa de plasare a armelor chimice siriene sub control international ar constitui un semn „incurajator”.

„Aceasta initiativa poate permite sa se puna capat amenintarii armelor chimice fara a recurge la forta, in particular pentru ca Rusia este unul dintre cei mai puternici aliati ai (presedintelui sirian Bashar) al-Assad”, a declarat presedintele american, recunocand totodata ca este „prea devreme” pentru a spune daca acest plan va avea succes.

Desi a cerut Congresului sa nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forta, presedintele american a subliniat ca optiunea militara ramane pe masa.

Denuntand atacul chimic „revoltator” comis de regimul lui Bashar al-Assad, care s-a soldat cu peste 1.400 de morti potrivit serviciilor americane de informatii, el a evocat „barbati, femei si copii ucisi de gaze lacrimogene, intinsi unii langa altii”, vazuti in inregistrari video efectuate dupa atac.

Obama, care l-a trimis pe secretarul de Stat John Kerry la Geneva pentru a se intalni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat hotarat sa mentina „presiunea” asupra regimului sirian. Nave de razboi americane puternice, echipate cu rachete de croaziera au fost mobilizate in ultimele saptamani in estul Mediteranei.

„Am ordonat armatei americane sa isi pastreze pozitiile actuale, pentru a mentine presiunea asupra lui al-Assad si pentru a reactiona daca diplomatia esueaza”, a avertizat el.

„Chiar si un atac limitat i-ar transmite lui al-Assad un mesaj de o (importanta) pe care nicio alta tara nu il poate transmite”, a dat asigurari Obama. El si-a reiterat angajamentul de a nu mobiliza trupe terestre si a respins comparatia cu Irakul in 2003.

„Nu cred ca ca ar trebui sa rasturnam un nou dictator prin forta”, a spus presedintele, care facut aceste declaratii in East Room, sala de ceremonii a Casei Albe, exact in locul in care i-a anuntat pe americani despre eliminarea lui Osama ben Laden in raidul unui comando american in mai 2011.

In Congres, cei doi senatori republicani sustinatori ferventi ai atacurilor John McCain si Lindsey Graham au afirmat ca regreta ca Obama „nu a prezentat un plan mai clar pentru a testa seriozitatea propunerii ruse si siriene vizand transferul armelor chimice ale regimului al-Assad sub control international”.

„Sa nu mai aiba arme chimice”

Cu cateva ore mai devreme, Siria a afirmat, prin ministrul de Externe Walid Muallem, ca este pregatita sa renunte la arsenalul sau chimic.

„Suntem pregatiti sa anuntam unde se afla armele chimice, sa incetam productia de arme chimice si sa aratam aceste instalatii reprezentantilor Rusiei si altor tari de la ONU”, a declarat el, subliniind asupra vointei tarii sale „sa nu mai aiba arme chimice”.

Neutralizarea arsenalului chimic sirian ar putea sa se dovedeasca, totusi, foarte delicata pe teren, in mijlocul unui razboi civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morti. Siria dispune de aproxmativ „1.000 de tone” de diferiti agenti chimici, potrivit Washingtonului.

Barack Obama a convenit impreuna cu presedintele francez François Hollande si premierul britanic David Cameron sa examineze propunerea rusa.

Insa negocierile, care au inceput marti, se anunta deja extrem de dificile. O reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, prevazuta initial marti la ora locala 16.00 (23.00,ora Romaniei), a fost amanata sine die la cererea Rusiei.

Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat, astfel, Statele Unite sa renunte la recurgerea la forta in Siria.

„Este dificil sa constrangi Siria sau alta tara sa se dezarmeze in mod unilateral, daca exista o actiune militara in pregatire impotriva acestei tari”, a declarat el, potrivit televiziunii ruse.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a catalogat, la randul sau, ca „inacceptabil” un proiect de rezolutie francez care prevede plasarea sub control si distrugerea armelor chimice siriene, crearea unui dispozitiv de inspectie si de control si care autorizeaza, ca ultim recurs, folosirea fortei pentru a constrange Damascul sa isi respecte obligatiile.

Franta a anuntat imediat ca este pregatita sa isi „amendeze” proiectul „in cazul in care sunt pastrate principiile si obiectivele mari ale acestuia”. François Hollande a decis sa convoace miercuri, la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei) o sedinta a Consiliului restrans al Apararii pe tema dosarului sirian.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos