Situație mai rar întâlnită, într-o localitate din județul Buzău. Un magazin a fost construit în jurul unui stâlp de electricitate. Supermarketul, situat chiar la intrarea în comună, îi aparține fiului primarului comunei Mărăcineni.
Terenul pe care a fost ridicat magazinul în mijlocul căruia se găsește stâlpul de înaltă tensiune a fost cumpărat de acesta de la Primăria Mărăcineni, condusă de tatăl său, încă din anul 2000. Magazinul a fost construit mai târziu, chiar dacă există reguli stricte în ceea ce privește construcțiile în proximitatea stâlpilor de tensiune.
Cazul incredibil a fost făcut public de deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu.
”În anul 2013, primarul PSD de Mărăcineni, Constantin Dumitru, îi făcea cadou fiului, Sandu Constantin, din proprietatea primăriei Mărăcineni, la un preț derizoriu, o bucată de teren situat perfect, chiar lângă E 85, “șoseaua morții” care leagă Muntenia de Moldova. ANI s-a sesizat în privința acestei ilegalități și primarul Dumitru Constantin a luat o pauză de la primărie, doar până în anul 2020”, spune deputatul USR.
Emanuel Ungureanu adaugă că primarul a fost cel care a autorizat construcția respectivă, chiar dacă legislația în vigoare e strictă.
Într-o declarație pentru TVR, primarul Constantin Dumitru, tatăl proprietarului supermarketului, spune că la momentul în care fiul său a cumpărat terenul, cu scopul realizării unei construcții, in cartea funciară nu era menționat niciun stâlp.
Potrivit Electrica, situația este cunoscută de câțiva ani, iar Primăria Mărăcineni a fost sancționată.
“Sucursala Buzău a făcut sesizări către Primărie şi către Inspectoratul de Stat în Construcţii încă din anul 2019. În 2020, Primăria ne-a comunicat că există o autorizaţie de construire din 2002 şi că, pentru lucrările de modernizare efectuate ulterior fără autorizaţie de construire a fost sancţionată societatea. Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-a informat că Primăria are obligaţia de a verifica respectarea prevederilor legale, sens în care Primăriei i s-a dispus urmărirea respectării disciplinei în urbanism şi, de asemenea, Primăria a fost sancţionată contravenţional”, a declarat, pentru un post TV, Andrei Rusu de la Electrica Distribuție.
Vânzarea terenului respectiv către fiul său i-a adus primarului și 4 ani de pauză. În 2013, Agenția Națională de Integritate a arătat că primarul din Mărăcineni s-a aflat în conflict de interese.
”CONSTANTIN DUMITRU a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de reprezentant al Comunei Mărăcineni, Jud. Buzău, a încheiat cu fiul său un contract de vânzare-cumpărare teren în suprafață de 1.184 mp, situat în Comuna Mărăcineni, Jud. Buzău, în valoare 36.882 Lei (aprox. 8.402 Euro). Fiul lui CONSTANTIN DUMITRU a fost, anterior încheierii contractului, declarat câștigător al licitației organizate de către Consiliul Local al Comunei Mărăcineni, Jud. Buzău. Astfel, CONSTANTIN DUMITRU a încălcat dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]” și dispozițiile art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I […]”., arăta Agenția Națională de Integritate în 2013.
Verdictul ANI a fost ulterior confirmat și de instanță, iar în baza unei hotărâri judecătorești definitive, Constantin Dumitru nu a mai putut candida la primărie, având acest drept suspendat pentru o perioadă de 3 ani. Ulterior a revenit în cursă și a candidat din nou, fiind și ales primar al comunei Mărăcineni.