Acasă Economie BNR: Romania va ajunge la nivelul Europei de Vest in 27 de...

BNR: Romania va ajunge la nivelul Europei de Vest in 27 de ani, daca pastram ritmul actual de dezvoltare!

România mai are de parcurs o cale lungă pentru a avea o masă critică de convergenţă reală şi structurală care să îndreptăţească un demers de intrare în zona euro, a declarat, vineri, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Este o cale lungă până să putem spune că avem o masă critică de convergenţă reală şi structurală care să îndreptăţească un demers de intrare în zona euro, fiind cu sufletul împăcat că acest pas nu va conduce ulterior la necazuri mari. Diferenţele de dezvoltare contează. Este necesară o masă critică de convergenţă reală, structurală şi instituţională”, a spus Daniel Dăianu, la prezentarea studiului „România şi aderarea la Zona Euro”.

Potrivit studiului, dacă România şi-ar păstra ritmul mediu de creştere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuşi să ajungă din urma media Zonei Euro (ZE) în 27 ani, în vreme ce 75% din media Zonei Euro s-ar putea atinge în 13 ani (diferenţialul ratei de creştere anuale faţă de ZE fiind de 2,5 puncte procentuale). Dacă România ar creşte economic în medie cu 5% pe an (în mod sustenabil), atunci ar putea ajunge din urmă media ZE în 18 ani, iar nivelul de 75% din media ZE l-ar putea atinge în 9 ani, adică în 2024.

„În ţările cu venituri per capita mai mici, moneda unică a indus dezechilibre ce cu greu se pot corecta. Şi a fost stimulată supraîndatorarea. Nu este clar dacă, fiind copleşite de intrări de capital, vor putea să ia măsuri macroprudenţiale eficace”, a spus Daniel Dăianu.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentCunoscut om de afaceri, foarte apropiat de PSD, condamnat la 13 ani de inchisoare in SUA! A MITUIT un ofiter american de la baza Mihail Kogalniceanu!
Articolul următorFOTO – Liviu Dragnea s-a FACUT DE RAS in fata unui lider european! Moment JENANT pentru Romania!