BUGET 2014: Angajarile vor ingheta, contributiile la pensiile private vor creste!

20

BUGET 2014. Victor Ponta a dezvaluit primele informatii legate de proiectul de buget pentru 2014, astfel ca angajarile ar putea ingheta din nou, iar contributiile la pensiile private ar putea sa sa mareasca.

Totusi, companiile ar putea creste salariile angajatiilor, indiferent daca au avut sau nu profit, in functie de inflatie. De asemenea, Guvernul aloca mai multi bani primarilor, dar impune terminarea lucrarilor incepute, potrivit proiectului de buget.

Iata, pe scurt, prevederile din proiectul de buget pe 2014:

1. Companiile de stat ingheata din nou angajarile, dar pot majora salarii

Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile salariale, indiferent daca au avut sau nu profit, in functie de inflatia pe 2014

„Operatorii economici care au inregistrat profit in anul precedent pot majora cheltuielile de natura salariala realizate in anul precedent, cu incadrarea in nivelul aprobat prin bugetele de venituri si cheltuieli, cel mult cu indicele mediu de crestere al preturilor prognozat pentru anul 2014”, se arata in proiectul de buget.

In acelasi timp, in anul 2014, aceste companii nu pot majora numarul prognozat de personal la finele anului fata de cel realizat in anul 2013, cu incadrarea in cel aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli.

In cazuri temeinic justificate si numai cu aprobarea Guvernului prin memorandum sau a consiliului local, judetean, ori Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2014 al acestor operatori economici se pot propune cresterea numarului de personal prevazut pentru finele anului 2014, fata de cel realizat in anul precedent.

2. Contributia la pensiile private obligatorii creste la 4,5% din venitul salariatului

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor.

Nivelul contributiei la Pilonul II prevazut pentru acest an, de 4%, a fost insa cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul initial, dupa ce, in 2009, Guvernul a decis sa mentina cota la 2% pe fondul crizei financiare.

Pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6%, potrivit legislatiei.

3. Guvernul creste accizele la carburanti cu 16-21%, din ianuarie 2014

Accizele la carburanti vor fi majorate de Guvern, incepand din ianuarie 2014, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, cresteri de taxe fiind pregatite pentru benzina cu plumb si fara plumb, pentru motorina, precum si pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

4. Guvernul aloca mai multi bani primarilor, dar impune terminarea lucrarilor incepute

Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare.

In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei.

Pentru anul viitor, conform proiectului de buget, din totalul sumei alocate autoritatilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 11 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 368,3 milioane lei sunt destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

Autoritatilor locale le va fi interzis si sa finanteze obiectivele de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora.

Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functionare si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile.

5. Venituri de 201,9 miliarde lei si cheltuieli de 216,4 miliarde lei

Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoza de venituri de 201,9 miliarde lei si un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultand un deficit de 14,5 miliarde de lei, releva documentul.

Defalcat, bugetul de stat se bazeaza pe venituri de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde lei, din care 47,7 miliarde lei reprezinta cheltuieli de personal.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei si cheltuieli de 52 miliarde de lei.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.

Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB si o crestere economica de 2,2%.

Sursa: mediafax.ro