ACTUALITATE
Cand incepe curatenia si in Romania? Cine sunt afaceristii arestati in Turcia pentru construcțiile „de înaltă calitate” prăbușite

Anchetatorii din Turcia au reținut zeci de persoane responsabile de modul în care au fost construite clădirile care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Printre cei reținuți sunt și antreprenori, scriu CNN și The Guardian.
Procurorii din orașul Adana au emis ordonanță de reținere pentru 62 de persoane în legătură cu o anchetă deschisă în legătură cu clădirile care s-au prăbușit la cutremurul de luni, scrie agenția de presă turcă Anadolu, citată de CNN.
Printre persoanele reținute se află Hasan Alpargün, proprietarul unei companii care a construit clădiri distruse în orașul Adana. El a fost reținut sâmbătă la Nicosia, în Cipru. A mai fost reținut Mehmet Yașar Coșkun, despre care agenția de presă turcă scrie că este antreprenor pentru Rönesans Residence, un ansamblu rezidențial de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay. Coșkun a fost ridicat vineri de autorități de pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să fugă în Muntenegru, scrie Anadolu.
Și antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu a fost reținut sâmbătă la Istanbul, fiind suspectat de inspecții defectuoase ale apartamentelor Bahar, care s-au prăbușit în Gaziantep, a precizat agenția de știri. The Guardian scria sâmbătă că poliția turcă a reținut 12 persoane în ancheta privind clădirile prăbușite în provinciile Gaziantep și Șanlıurfa, în urma cutremurului.
Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit și au dus la moartea a peste 25.000 de persoane în Turcia, ceea ce a provocat furia oamenilor care au acuzat deficiențe în calitatea imobilelor construite.
Este de așteptat ca și mai multe persoane să fie reținute după ce procurorul general din Diyarbakır, una dintre cele 10 provincii afectate de cutremur, a emis sâmbătă mandate de arestare pentru încă 29 de persoane, scria The Guardian în urmă cu o zi. Mai multe anchete au fost declanșate de procurori în provinciile din Turcia afectate, inclusiv în Kahramanmaraș, unde districtul Pazarcık s-a aflat în epicentrul cutremurului. Ministrul Justiției din Turciei a ordonat procurorilor din cele 10 provincii să înființeze „departamente speciale care să investigheze crimele în urma cutremurului”.
Experții spun că imobilele nu ar fi trebuit să se prăbușească dacă ar fi fost construite conform normelor Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.
„Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite”, a spus David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London, citat de BBC.
„În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunei norme de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe”, a explicat profesorul. Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel.
De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor. Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.
„În parte, problema este, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate”, a spus profesorul Alexander.
Reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmir, în care au murit 17.000 de persoane. Există însă practica „amnistiilor periodice”, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe.
Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii. Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia. Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.
ACTUALITATE
Copil mort in Austria! Un elev roman de 13 ani a murit in excursie in Austria!

Un elev roman, de 13 ani, a murit in excursie in Austria dupa ce a cazut de la geamul unui hotel. Copilul se afla in excursie cu scoala in Austria, dar ceea ce trebuia sa fie o experienta de neuitat s-a transofrmat intr-un cosmar, relateaza kurier.at.
Unul dintre copii a murit dupa ce a cazut de la fereastra hotelului in care era cazat, potrivit cotidianului austriac Kurier. Baiatul de 13 ani se afla impreuna cu colegii de scoala intr-o excursie in Austria. Vineri dimineata, copilul a fost gasit fara viata in fata hotelului in care erau cazati cu totii, in Wiener Neudorf, un mic oras de langa Viena. In ciuda masurilor rapide de resuscitare, a fost declarat decesul, a confirmat un purtator de cuvant al Directiei de Politie de Stat din Austria Inferioara. Contextul exact al caderii, care a avut loc de la o inaltime de aproape zece metri, ramane neclar. Politia a demarat o ancheta si a izolat zona din jurul hotelului.
Cultura
Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”. Filmul va spune povestea tanarului Trump, incepand cu perioada in care isi construia afacerea imobiliara din New York. Asta se intampla intre anii 1970 si 1980. Starului Marvel i se va alatura si actrita cu origini bulgare, Maria Bakalova, care va fi tanara Ivana Trump, fosta sotie a miliardarului american.
Nascut la Constanta, Sebastian Stan este deja un nume peste Ocean. Celebritatea a dobandit-o odata cu interpretarea rolului The Winter Soldier in Universul Marvel, dar si dupa ce l-a intruchipat pe tobosarul Tommy Lee, in filmul Pam si Tommy.
Potrivit Hollywood Reporter, filmul se concentreaza asupra lui Trump in perioada in care isi construia afacerea imobiliara in New York, intre anii 1970 si 1980.
”The Apprentice” este descris ca fiind o poveste care documenteaza inceputul unei dinastii americane si abordeaza teme precum puterea, coruptia si inselaciunea.
Producatorii filmului ”The Apprentice” sunt Daniel Bekerman de la Scythia Films, Jacob Jarek de la Profile Pictures si Ruth Treacy de la Taylored Films. Sherman, Grant Johnson si Amy Baer, in asociere cu Kinematics a lui Mark Rappaport, sunt producatori executivi.
Printre alte roluri ale sale se numara filmul din acest an ”Dumb Money”, serialul Disney+ ”The Falcon and the Winter Soldier” si filmul bazat pe fapte reale ”I, Tonya” din 2017.
Strong a avut recent un rol castigator de premiu Emmy in serialul ”Succession” de la HBO si a jucat in filmul ”Armageddon Time” in 2022.
Bakalova este cunoscuta pentru filme precum ”Borat Subsequent Moviefilm” – pentru care a primit o nominalizare la Oscar – ”Bodies Bodies Bodies Bodies” si ”The Bubble”.
International
Armata austriaca se incalta din Romania!

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns sa se incalte cu bocanci produsi de o firma din Romania. Un val de indignare in mass-media din Austria asupra noilor bocanci ai soldatilor scoate la iveala ca desi e un model de bocanci dezvoltat local acestia sunt produsi in Romania.
Ministrul austriac al Apararii Klaudia Tanner le-a prezentat soldatilor austrieci noii bocanci care vor „creste performanta si pregatirea operationala a armatei”. In total, Bundesheer (Armata Federala) va primi 35.000 de bocanci intre 2023 si 2025, un contract care se ridica la 4.8 milioane de euro.
Bocancii au un aspect nou, fiind de culoare bej pentru a se asorta cu uniforma si sunt potriviti atat pentru sezonul rece, cat si pentru cel cald.
Bocancii au fost dezvoltati de o firma austriaca, dar sunt fabricati in Romania datorita costurilor mai reduse, potrivit Servus TV. O pereche costa aproximativ 137 de euro. Purtatorul de cuvant al Fortelor Armate austriece, Michael Bauer, a declarat ca a existat o licitatie la nivelul UE, dar nicio o companie nu ar fi produs bocancii la acest pret.
„Unii „experti in incaltaminte” de la noi critica faptul ca noii bocanci ai Armatei Federale sunt produsi in Romania. Puteti numi, va rog, o companie care ar fi produs bocancii in aceasta cantitate si la acest pret in Austria?”, a spus Michael Bauer. Bauer a publicat o poza cu bocancii folositi de Fortele Armate austriece in ultimii 50 de ani. Cel bej, din stanga, este cel produs in Romania.
Ich empfehle diesen Beitrag allen, die glauben, nach Absolvierung von 8 Monaten Grundwehrdienst in den 1980er Jahren mehr über Feldschuhe zu wissen als die Spezialisten der Heeresbekleidungsanstalt. #Bundesheer https://t.co/tznazihyLv— Michael Bauer (@Bundesheerbauer) November 28, 2023
-
Bucuresti5 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!