Acasă Economie Carpatair versus Aeroportul Timisoara. Ajutorul de stat acordat firmei Wizz Air, anulat...

Carpatair versus Aeroportul Timisoara. Ajutorul de stat acordat firmei Wizz Air, anulat de instanta

37

Carpatair a obtinut, prin avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii, o decizie irevocabila de anulare a ajutorului de stat acordat companiei Wizz Air de Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia”.

Solutia a fost pronuntata de Curtea de Apel Pitesti in data de 14 noiembrie 2012. Decizia confirma sentinta anterioara a Tribunalului Timis, prin care aceasta instanta a constatat caracterul de ajutor de stat ilegal al masurii de discount global pentru aeronavele de peste 70t MTOW acordat de Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” prin intermediul grilei de tarife publicata in publicatia de informare aeronautica din data de 26 august 2010 si a dispus anularea acestei masuri.La data de 30 august 2011, Tribunalul Timis admisese cererea formulata de Carpatair, reprezentata de Tuca Zbarcea & Asociatii, anuland masura ajutorului de stat acordat de Aeroportul Timisoara prin intermediul unor discounturi globale la taxele de aeroport de pana la 85%.

Deciziile obtinute in acest proces, pornind de la prima hotarare favorabila in fata Tribunalului Timis, reprezinta, prin argumentele referitoare la competenta de solutionare a actiunii si a modalitatii de stabilire a existentei ajutorului de stat, o premiera in practica instantelor romane, o constructie juridica inovatoare in materia ajutorului de stat”, a precizat Ioana Hrisafi, avocatul care a asigurat reprezentarea in instanta a Carpatair.

Solutia Curtii de Apel Pitesti este prima decizie irevocabila pronuntata in sirul de procese deschis de Carpatair impotriva Aeroportului Timisoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta in diverse forme. Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta retinuse ca discountul instituit prin grila de tarife nu poate fi justificat din punct de vedere economic, pe de o parte, iar pe de alta parte s-a avut in vedere faptul ca reducerile semnificative la taxele de aeroport erau aplicabile unui singur operator aerian care folosea aeronave avand greutatea maxima la decolare de peste 70t. Esential in pronuntarea solutiei a fost faptul ca masura ajutorului de stat nu a fost notificata in prealabil Comisiei Europene si a fost pusa in aplicare in lipsa avizului Comisiei Europene cu privire la compatibilitatea acesteia cu piata comuna.

Apararea Carpatair a fost asigurata de o echipa mixta din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, sub coordonarea partenerilor Raluca Vasilache, Ioana Hrisafi si Robert Rosu. Din echipa de aparatori au mai facut parte Mihaela Maxim, Managing Associate in cadrul departamentului de litigii si Anca Jurcovan, Managing Associate in cadrul departamentului de dreptul concurentei.

Tuca Zbarcea & Asociatii este cotata in fruntea clasamentului realizat de directorul international Legal 500 in ceea ce priveste capacitatea de solutionare a disputelor. Echipa de peste 40 de avocati din cadrul departamentului de litigii si arbitraje interne si internationale reprezinta clienti la toate nivelurile sistemului jurisdictional romanesc, de la tribunalele de prima instanta pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in proceduri speciale in fata Curtii Constitutionale si in fata instantelor nationale si internationale, in proceduri complexe de arbitraj in baza regulilor Curtii de Arbitraj Comercial International (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), ICC, UNCITRAL si ICSID.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentHandbal feminin. Oltchim s-a calificat in grupele Ligii Campionilor.Video
Articolul următorCe alegi: asigurare privata de sanatate sau abonament medical? Vezi care sunt diferentele