Primaria orasului Constanta are pe rol mai multe procese cu societatea italiana Fin.Co.Ge.Ro. Litigiile au la baza contractele incheiate de municipalitate pentru concesionarea unor suprafete de teren in vederea construirii unor ansambluri rezidentiale la malul marii.
Printr-o sentinta a Tribunalului Constanta emisa in 2004, administratia locala a fost obligata la plata a aproximativ 13 milioane de euro, reprezentand contravaloarea cheltuielilor aferente lucrarilor de infrastructura realizate de compania italiana.
Municipiul Constanta, reprezentat de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii, a solicitat acordarea unui termen de gratie şi unor termene de plata eşalonate pentru achitarea celor 13 milioane de euro retinute de Tribunalul Constanta, cererea fiind respinsa initial.
Ulterior, Curtea de Apel Constanta a admis recursul şi a dispus eşalonarea datoriei de 13 milioane de euro, pe parcursul a 15 ani, respectiv in 15 rate anuale egale, platibile pana la data de 30 decembrie a fiecarui an. Mai mult, pentru a permite introducerea in bugetul pe 2013 a acestor sume, instanta a acordat şi un termen de gratie pana la 1 martie 2013.
„Suntem increzatori ca aceste diferende se vor solutiona intr-un mod corect pentru ambele parti, impactul bugetar fiind unul important pentru municipalitatea Constanta şi este laudabil ca instanta a tinut cont şi de aceste circumstante atunci cand a pronuntat decizia. Solutia instantei este in acord cu practica CEDO, care a retinut intr-o serie de decizii ca statele semnatare pot prevedea in legislatia interna o serie de facilitati pentru institutiile publice, atunci cand interesul public justifica asemenea masuri şi cand ele sunt necesare pentru desfaşurarea activitatii pentru care aceste institutii au fost infiintate”, a explicat Christina Vladescu de la Tuca Zbarcea & Asociatii.
Victoria obtinuta in fata Curtii de Apel Constanta permite municipalitatii sa deruleze proiectele de dezvoltare orasului şi sa sustina in continuare furnizarea serviciilor de utilitate publica pentru comunitatea locala.
Echipa de aparatori din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii a inclus avocati pledanti cu o bogata experienta in litigii civile şi de contencios administrativ, fiind coordonata de Christina Vladescu, Avocat asociat.
„Apreciem ca solutia instantei este una inovatoare şi poate pune bazele unei serii de precedente favorabile autoritatilor publice care se afla in situatii de executare silita iminenta şi care nu dispun de resursele baneşti necesare executarii acestor obligatii”, a declarat Georgiana Trandafir, Avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii, membru al echipei de avocati implicate in acest proiect.
Tuca Zbarcea & Asociatii este cotata in fruntea clasamentului realizat de directorul international Legal 500 in ceea ce priveşte capacitatea de solutionare a disputelor. Echipa de peste 40 de avocati din cadrul departamentului de litigii şi arbitraje interne şi internationale reprezinta clienti la toate nivelurile sistemului jurisdictional romanesc, de la tribunalele de prima instanta pana la Inalta Curte de Casatie şi Justitie, precum şi in proceduri speciale in fata Curtii Constitutionale şi in fata instantelor nationale şi internationale, in proceduri complexe de arbitraj in baza regulilor Curtii de Arbitraj Comercial International (Camera de Comert şi Industrie a Romaniei), ICC, UNCITRAL şi ICSID.