Acasă Economie Pana in 2015, LITORALUL ROMANESC se va schimba la fata!

Pana in 2015, LITORALUL ROMANESC se va schimba la fata!

1cazinoPana in anul 2015 vom vedea investitii de peste 200 de milioane de euro pe litoralul romanesc.

Dintre proiectele finantate din bani europeni care vizeaza litoralul romanesc si care sunt in implementare primul care va fi gata se refera la construirea unor pasarele pietonale in statiunea Mamaia. In ianuarie 2014 ar trebui sa vedem rezultatele acestei investitii.

Toate celelalte proiecte de reabilitare a litoralului cu bani europeni vor fi gata pana cel tarziu finele anului 2014. Dintre acestea, mentionam reamenajarea si restaurarea promenadei si a spatiilor verzi din zona Vraja Marii – Cazino – Port Tomis, dar si reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al Constantei.

Modernizarea promenadelor statiunii Mamaia cu 50 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro).

In cadrul acestui proiect, Primaria Municipiului Constanta va reabilita si reamenaja aleea pietonala principala din Satul de Vacanta, piateta Perla, promenada Malibu – Perla – Cazino Mamaia, piateta si promenada Cazino Mamaia si promenada Cazino Club Castel. Proiectul este estimat la 50 de milioane de lei si finantat prin fonduri structurale (finantat prin POR –Axa 1.1).

Contractul vizeaza lucrari de reabilitare a aleii pietonale principale din Satul Vacanta, reabilitarea si reamenajarea piatetei Perla, reabilitarea si reamenajarea promenadei Malibu – Perla – Cazino Mamaia, reabilitarea si modernizarea piatetei si promenada Cazino Mamaia, reabilitarea si reamenajarea promenadei Cazino Club Castel – pana in vecinatatea hotelului Vega, precum si lucrari de retele si instalatii electrice si lucrari de instalatii de apa si canalizare si de conducte de evacuare. Proiectul va fi gata pana la 1 ianuarie 2015.

Reabilitarea zonelor de coasta cu 170 de milioane de euro

Proiectul se numeste „Protejarea și reabilitarea partii sudice a litoralului Marii Negre din zona metropolitana Constanța și zona Eforie Nord” si consta in investiții in infrastructura de protecție a țarmului.

Comisia Europeana a aprobat recent alocarea sumei de 145 de milioane de euro, prin Fondul de coeziune, pentru finantarea acestui proiect. Investitia totala in proiectul de reabilitare a partii sudice a litoralului se ridica la 170 milioane de euro.

Proiectul se va concentra pe cinci dintre zonele de coasta cele mai expuse procesului de eroziune accelerata, care masoara in total 7,3 km si urmareste stoparea procesului de eroziune prin construirea unor protecții noi și realimentarea plajelor cu nisip.

Proiectul va asigura extinderea plajei cu 33 hectare pana in 2015.

Construirea unor pasarele pietonale in statiunea Mamaia cu peste 10 mil. lei (circa 2,27 milioane de euro).

Proiectul vizeaza construirea a trei pasarele pietonale peste Bulevardul Mamaia. Vorbim despre Pasarela „Iaht” (zona Sat Vacanta), Pasarela „Navod si Pescarusi” (in zona Cazino Mamaia), Pasarela „Val retro” (in zona Hotel Rex).

Contractul depaseste 10,59 de milioane de lei, din care peste 8,3 milioane de lei sunt bani nerambursabili, si e finantat prin POR – Axa 1.1. Lucrarile din acest proiect vor fi gata in ianuarie 2014.

Reamenajarea si restaurarea promenadei si a spatiilor verzi din zona Vraja Marii – Cazino – Port Tomis cu peste 16 milioane de lei (3,63 milioane de euro).

Proiectul depaseste 16,74 de milioane de lei, din care peste 13 milioane de lei sunt bani nerambursabili. Proiectul e finantat prin POR – Axa 1.1.

Municipalitatea isi propune prin acest proiect reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorica a Municipiului Constanta prin executia urmatoarelor lucrari: reparatii si refacerea zidurilor de sprijin, parapetului metalic, balustradei, amenajare alee promenada faleza, paviment, modernizare alei pietonale in parc si amenajare spatii verzi si mobilier urban: chioscuri, foisoare, banci, fantani si cismele, stalpi de iluminat. Acest proiect va fi finalizat in noiembrie 2014.

Reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al orasului Constanta cu peste 47 de milioane de lei (10,68 mil. euro).

Contractul care vizeaza executia acestor lucrari valoreaza peste 47 de milioane de lei, din peste 37 de milioane de lei sunt bani nerambursabili. Proiectul e finantat tot prin POR – Axa 1.1.

Municipalitatea isi propune prin acest proiect reabilitarea a 21 de strazi din zona peninsulara a orasului Constanta, crearea/ reabilitarea sistemului de canalizare pluviala aferent strazilor care vor fi reabilitate, mobilarea zonei in stilul arhitectonic Art Nouveau cu stalpi de iluminat, indicatoare rutiere, cosuri de gunoi, scrumiere. Proiectul va fi finalizat in decembrie 2014.

Restaurarea si reamenajarea Pietei Ovidiu din Constanta cu peste 14 milioane de lei (3,18 mil. euro).

Municipalitatea isi propune prin acest proiect reabilitarea pietei Ovidiu, a strazilor Vasile Canarache, Marcus Aurelius si Aleea Vasile Canarache, a scarilor de acces din strada Marc Aureliu catre portul Tomis si din strada Vasile Canarache catre strada Termele Romane. Proiectul mai vizeaza reabilitarea canalizarii pluviale, a instalatiilor electrice, a bancilor, a stalpilor de iluminat, a cosurilor de gunoi, a scrumierelor, a spatiilor verzi. Proiectul depaseste 14,86 milioane de lei, din care 11,68 milioane de lei sunt bani nerambursabili (finantat prin POR – Axa 1.1.).

Restaurarea zonei istorice a orasului Constanta va fi finalizata in decembrie 2014.

Informatiile prezentate mai sus ne-au fost confirmate de Ani Merla, director la Directia Programe si Dezvoltare a Primariei Constanta.

Ce ar mai vrea sa faca Primaria Constanta cu bani europeni: parcari in Mamaia si retea de statii de biciclete in Constanta si Balcic.

Parcari in Mamaia si o retea de statii de biciclete in Constanta si Balcic sunt cateva dintre proiectele pe care Primaria Constanta ar mai vrea sa le vada concretizate. Ele sunt acum in evaluare. Ramane de vazut daca vor primi unda verde si se vor si concretiza.

Construirea unei parcari multietajate in statiunea Mamaia, in zona Cazino-Albatros cu peste 23 de milioane de lei (5,22 mil. euro).

Municipalitatea isi propune prin acest proiect sa dezvolte infrastructura urbana prin construirea unei parcǎri multietajate P+7E+T in statiunea Mamaia, in zona Cazino-Albatros. Parcarea va avea o capacitate de 394 locuri si va facilita accesul in statiunea Mamaia. Proiectul are un buget estimat la peste 23 de milioane de lei.

Crearea unei retele de statii de biciclete in Constanta si Balcic cu 1,49 milioane de euro (e vorba de bugetul estimat pentru realizarea acestui proiect).

Din 2009, proiectul este in evaluare.

Amenajare integrata a zonei de acces – Portul Turistic Tomis si Plaja Modern cu peste 42 de milioane de lei.

Proiectul vizeaza modernizarea si extinderea infrastructurii rutiere existente in zona Portul Turistic Tomis si Plaja Modern si are un buget estimat la peste 42 de milioane de lei (9,54 mil. euro).

Punctual, prin acest proiect municipalitatea isi propune sa:

– reabiliteze si sa construiasca un acces rutier si pietonal la Portul turistic Tomis si la Plaja Modern din Constanta;

– sa realizeze trei parcari, cu un numar total de 326 locuri;

– sa monteze un funicular la intersectia Bd. Ferdinand/Str. Mircea cel Batran, ca sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati;

– sa realizeze un sistem de colectare si evacuare a apelor pluviale.

Pana la publicarea materialului, Primaria Constanta nu ne-a raspuns in ce stadiu se afla acum proiectele aflate in evaluare.

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentVladimir Putin, prezent la Marea Neagra pentru a verifica personal manevrele militare!
Articolul următorRaed Arafat a inaugurat Dispeceratul integrat al ISU Brasov!