Toata lumea a auzit de Coana Mita Biciclista, dar putini stiu ca acest personaj chiar a existat cu adevarat. Si mult mai putini sunt cei care stiu si cu ce se ocupa.

646x404

Coana Mita Biciclista, pe numele real, Maria Mihaescu, a fost printre primele femei care a aparut in mare in costum de baie sumar, in conditiile in care la acea vreme toata lumea facea baie in public in halat. Ea nu se temea nici macar de oamenii legii. Intr-o zi a fost somata de un sef de post sa iasa din apa. Acesta a fluierat ca Mita sa il auda, iar Mita a iesit nervoasa din apa si l-a lovit cu umbrela.

Porecla de „Mita Biciclista” a primit-o prin anul 1898, cand a fost vazuta de ziaristul George Ranetti plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era indragostit de ea, dar pentru ca il respingea acesta a poreclit-o „Mita Biciclista”. Totodata, ea a fost una dintre prostituatele de lux in anii ’20, lucru rar la acea vreme.

coana mita biciclista

Acum, casa Coanei Mita Biciclista, in stil baroc, cu fatada bogat ornamentala construita in anul 1900 situata chiar in inima Bucurestiului, la doi pasi de Piata Amzei, este o adevarata comoara arhitecturala.

Casa in stil baroc a fost construita in anul 1900, imobilul pastrand si astazi farmecul interbelic. Cladirea se afla in plin proces de reabilitare. Cand va fi gata, imobilul va fi scos la vanzare sau va fi inchiriat. Vila are 10 camere, dispuse pe doua etaje, iar suprafata utila este 2000 de mp. Are 8 bai si doua balcoane, dar din pacate interiorul este in intregime distrus, pentru ca mai multi ani casa a fost adapost pentru oameni ai strazii.

Dupa renovare vila va costa 3 milioane de euro, iar daca nu se va gasi un cumparator aceasta va fi transformata in muzeu.