Acasă ACTUALITATE Cat a furat Dan Voiculescu, de fapt! Ana Birchall anunță că ar...

Cat a furat Dan Voiculescu, de fapt! Ana Birchall anunță că ar trebui 28.393 de ani ca statul sa recupereze toti banii furați

10016

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, anunta ca a semnat petitia prin care se solicita recuperarea grabnica a celor 60 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu ii datoreaza in continuare statului roman. Birchall ii indeamna pe romani sa semneze si ei.

„Eu am semnat! Tu semnezi si distribui?”, isi indeamna Birchall simpatizantii.

In petitie, se solicita ministrului Stelian Ion, premierului Citu si presedintelui Iohannis sa „eficientizati sistemul de recuperare a banilor proveniti din infractiuni”.

„Noi, semnatarii acestei petitii, va solicitam sa eficientizati sistemul de recuperare a banilor proveniti din infractiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instantelor. Solicitam sa fie infiintat un singur serviciu de recuperare a banilor, in subordinea Ministerului Justitiei, nu a Fiscului.

Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnatilor nu sunt valorificate la timp sau nu ajung sa fie niciodata vandute. Fiecare institutie implicata in procesul de recuperare a banilor da vina pe cealalta.

In prezent, de recuperare se ocupa doua autoritati: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), dupa ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecatorii dau condamnari definitive.

In forma actuala, condamnatii merg la inchisoare, dar raman cu milioanele de euro in conturi.

Doar in anul 2018 suma confiscata prin decizii judecatoresti a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au ramas in buzunarele infractorilor.

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, in 2019, candidatilor la presedintie sa isi asume ca vor face o prioritate din problema recuperarii prejudiciilor.

Presedintele Klaus Iohannis si-a asumat, in campania electorala, ca recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate in noul sau mandat, dar pana acum nu a intreprins niciun demers in acest sens.

In acest moment, institutiile statului fac ping-pong cu hotararile judecatoresti de confiscare. O institutie constata, alta trebuie sa evalueze si sa puna in executare. Si asa, zeci de miliarde de euro raman in buzunarele condamnatilor de lux, in timp ce mii de copii inca merg la scoli cu toalete in curte.

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat dupa confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca sa recupereze restul banilor, ANAF ii opreste lunar 700 de lei din pensie.

Doar daca ne adunam in numar suficient de mare putem aduce subiectul recuperarii prejudiciurilor in actualitate?”, arata semnatarii petitiei.

Astfel, statul ar urma sa-si recupereze banii de la Voiculescu in 28.393 de ani.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos