Acasă ACTUALITATE Cat de dezorganizata e Armata Rusiei? Trage cu rachete de sute de...

Cat de dezorganizata e Armata Rusiei? Trage cu rachete de sute de mii de euro in tinte de lemn si raporteaza mari succese!

Ucraina a pacalit fortele rusesti sa iroseasca rachete de croaziera cu raza lunga de actiune costisitoare pe tinte fictive, potrivit unor interviuri cu oficiali americani si ucraineni de rang inalt, informeaza The Washington Post.

Momelile ucrainene sunt facute din lemn, dar pot fi imposibil de sesizat ca nu sunt rachete reale prin obiectivul dronelor rusesti, care transmit locatia lor catre portavioanele navale cu rachete de croaziera din Marea Neagra.

„Cand dronele vad bateria, este ca o tinta VIP”, a declarat un oficial ucrainean de rang inalt, referindu-se la vehiculele aeriene fara pilot care intalnesc replici de artilerie cu raza lunga de actiune.

Dupa cateva saptamani pe teren, momelile au atras cel putin 10 rachete de croaziera Kalibr, un succes initial care a determinat Ucraina sa extinda productia de replici pentru o utilizare mai larga, a declarat oficialul ucrainean de rang inalt, care, ca si altii, a vorbit sub protectia anonimatului.

Folosirea momelilor este una dintre numeroasele tactici asimetrice adoptate de fortele armate ucrainene pentru a riposta impotriva unui inamic invadator mai mare si mai bine echipat. In ultimele saptamani, agentii Kievului au aruncat in aer linii de cale ferata si de electricitate pe teritoriul rusesc ocupat, au detonat explozibili in interiorul depozitelor de arme rusesti si au asasinat presupusi colaboratori.

Distrugerea replicilor ucrainene poate explica partial evaluarile neobisnuit de laudaroase ale Rusiei privind daunele de lupta asupra artileriei occidentale, in special asupra sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate, HIMARS, fabricat de SUA.

„Au pretins ca au lovit mai multe HIMARS decat am trimis noi”, a observat un diplomat american.

HIMARS sunt creditate ca fiind cele care au atenuat avansul Rusiei in est si in sud, oferind Ucrainei capacitatea de a lovi de la 80 de kilometri distanta, distrugand sute de tinte rusesti de mare valoare, inclusiv linii de aprovizionare, depozite de arme si centre logistice si de sprijin, spun oficialii americani din domeniul apararii.

Luna trecuta, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a ordonat generalilor sai sa prioritizeze distrugerea sistemelor de artilerie cu raza lunga de actiune dupa ce acestea au lovit linii de aprovizionare rusesti cheie.

Aproape in fiecare saptamana, Soigu si alti oficiali rusi din domeniul apararii anunta noi lovituri reusite asupra sistemelor de rachete furnizate de Occident, inclusiv asupra HIMARS.

La inceputul acestei luni, un purtator de cuvant al Pentagonului a negat categoric afirmatiile Rusiei, declarand ca toate HIMARS furnizate de SUA au fost contabilizate.

„Suntem la curent cu aceste ultime afirmatii ale ministrului Soigu, iar acestea sunt din nou vadit false”, a declarat Todd Breasseale, purtatorul de cuvant interimar al Pentagonului. „Ceea ce se intampla, insa, este ca ucrainenii folosesc cu o precizie si o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete de precizie.”

Pentagonul spune ca a furnizat 16 HIMARS Ucrainei de la inceputul razboiului. Aliatii SUA au furnizat sisteme de rachete M270 care au o functionalitate similara.

„Daca rusii cred ca au lovit un HIMARS, vor sustine ca au lovit un HIMARS”, a declarat George Barros, cercetator militar la Institutul pentru Studiul Razboiului, un think tank din Washington. „Este foarte posibil ca fortele rusesti sa supraestimeze evaluarile pagubelor de lupta dupa ce au lovit momeli HIMARS”.

Folosirea momelilor pentru inselaciune are o istorie lunga pentru armatele din Est si Vest.

Rusii numesc tacticile de deghizare si inselaciune „maskirovka”, care au implicat, printre alte instrumente, achizitionarea de avioane de lupta gonflabile MiG-31 si sisteme de rachete false S-300. Fortele iugoslave ale lui Slobodan Milosevic au folosit tancuri false si tinte false impotriva fortelor NATO in timpul conflictului din Kosovo. Puterile aliate din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au folosit echipamente momeala si informatii false pentru a incerca sa deturneze fortele germane inainte de invazia aliata din Normandia.

Intr-un razboi de artilerie prelungit, gasirea unor modalitati de a epuiza arsenalul mai mare de rachete si rachete al Rusiei este esentiala pentru armata mai mica a Ucrainei.

Oficialii americani din domeniul apararii spun ca stocul de rachete ghidate cu precizie al Rusiei s-a epuizat, iar controalele americane la exportul de microcipuri fac „mult mai dificila” refacerea acestor munitii pentru Rusia, a declarat la inceputul acestei luni Colin Kahl, subsecretarul apararii pentru politica, Colin Kahl.

„O racheta Kalibr lansata spre o tinta falsa HIMARS pe un camp este o racheta care nu poate fi folosita impotriva unui oras ucrainean”, a declarat Rob Lee, analist militar la Institutul de cercetare in domeniul politicii externe.

Un alt avantaj al momelilor este ca i-ar putea forta pe rusi sa-si ia masuri de precautie si sa-si mute depozitele de munitie si nodurile de comanda si control mai departe de liniile de front – dincolo de raza de actiune anticipata a HIMARS.

„O astfel de reorganizare ar diminua capacitatea rusilor de a efectua focuri de artilerie in masa – o tactica pe care s-au bazat pentru a obtine castiguri in estul Ucrainei”, a declarat Barros.

Oficialii americani estimeaza ca Rusia a pierdut pana la 80.000 de soldati, dar si fortele ucrainene au recunoscut ca au pierdut intre 100 si 200 de soldati pe zi. Ucraina se pregateste pentru una dintre cele mai friguroase ierni din ultimele decenii.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentCe lasa in urma pentru omenire Mihail Gorbaciov si de ce Putin nu se va ridica niciodata acelasi nivel
Articolul următorUn bacauan s-a dus la ITP cu un buton secret ascuns in torpedou. Inginerii RAR s-au prins imediat de smecherie!