facebook
Comentariul zilei

Cat de pregatiti mergem la vot?

Ce ati retinut din programele electorale ale partidelor? Ma refer la chestiunile economice, cele care ne influenteaza viata cu adevarat. Pun pariu ca unii dintre dumneavoastra nici nu ati auzit de vreo „platforma economica”. De fapt, intrebarea era alta: cat de pregatiti va duceti la vot? Ce stiti despre candidati si partidele care-i sustin? Pot sa va dau cateva sugestii in acest sens.

Nu credeti promisiunile de reducere a contributiilor sociale si, in acelasi timp, de crestere a pensiilor. In Romania, sistemul de pensii functioneaza dupa principiul „cu cat sunt mai multi cei care platesc, cu atat cei in varsta isi primesc banii”. Unii ar spune ca asta se traduce simplu, CARITAS. Oricum, avand in vedere ca, la ora actuala, numarul contribuabililor este sub cel al beneficiarilor, reducerea taxelor nu va permite vreo crestere a pensiilor. Un alt exemplu, agricultura. Nu poate fi revigorat acest sector economic numai prin cresterea subventiilor atat timp cat chestiunea agriculturii de subzistenta (faramitarea proprietatii) nu va fi rezolvata. Si, in plus, nu va fi asigurata competitivitatea fermierilor prin simpla subventionare a unei productii deficitare, lasata la mila lui Dumnezeu. A vremii mai exact.

„Vom crea mii de locuri de munca” este un alt slogan cu extrem de putina acoperire. Asta ca sa fim gingasi, pentru ca trebuie sa investesti sau sa scazi povara fiscala pe angajator ca sa ai noi joburi. Din pacate insa, guvernul nu poate investi pentru ca isi regleaza deficitul prin reducerea drastica a investitiilor. Alta solutie nu are. Cat despre scaderea taxelor, ajungem iar la discutia de mai sus.

Pentru final am pastrat TVA-ul. Toata lumea promite scaderea graduala a acestei taxe. Numai ca este o problema – in conditiile actuale, ale evaziunii uriase, singurele surse sigure la buget sunt accizele si …TVA. Scaderea vreuneia ar duce la un dezastru. Ce sa mai spunem de FMI… Asadar nu-i credeti. Nu inca. Poate la alegerile viitoare.

Alte propuneri economice importante nu exista. Din pacate. In ciuda aparentelor, mi-ar fi placut sa gasesc ceva, o idee, pe care sa nu o pot combate.

Share Page

Close