Ce patesti daca nu iti platesti AMENDA DE CIRCULATIE!

O cititoare era curioasa ce se intampla in cazul in care nu iti platesti amenda de circulatie, astfel ca am oferit raspunsul.

“O amenda contraventionala, daca nu e platita in trei ani, scapi de ea? Ma refer si la amenzile de circulatie… Va multumesc anticipat pentru raspuns, Ana V”, a intrebat o cititoare.

In cazul datoriilor catre stat, si Codul de Procedura Civila intervine cand este vorba despre alte datorii decat cele fiscale, precizeaza consilierul juridic Carmen Gigica. Referitor la prescrierea sau incetarea obligatiei de a mai plati respectiva datorie, intr-adevar, dupa un anumit timp, datornicul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin executare silita de catre stat.

Cat priveste amenzile contraventionale, respectiv amenzile de circulatie, acestea se prescriu la implinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator datei la care s-a primit amenda. Daca insa, intre timp, persoana este notificata in scris sa plateasca amenda, o data sau chiar de mai multe ori, termenul de prescriptie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificari, si nu de la data aplicarii amenzii. Ceea ce inseamna ca, prin repetarea notificarilor, termenul de prescriptie poate fi, practic, prelungit peste cel initial.

Sursa: cugetliber.ro