21.1 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăEconomieFinanteCe surprize ne pregateste leul in acest an

Ce surprize ne pregateste leul in acest an

in:

Stiri pe acelasi subiect

03A1XPYMDecizia Bancii Nationale a Romaniei ( BNR) de a mentine neschimbata dobanda de referinta ascunde un mesaj transmis pietei. Analistii companiei de brokeraj Admiral Markets apreciaza ca leul are cale libera spre o depreciere moderata.

“’Fraza cheie a sedintei BNR a fost <<gestionarea adecvata a lichiditatilor>> in loc de <<gestionarea ferma a lichiditatilor>>. In a doua jumatate a anului trecut, leul a fost supus unor presiuni semnificative de depreciere (cotatia a depasit 4,6 lei pentru un euro). Banca Nationala a intervenit in piata, insa nu a folosit instrumentele clasice, dobanzile si rezervele minime obligatorii (RMO), ci a redus lichiditatea prin limitarea unor operatiuni interbancare (REPO), aparand astfel sintagma de <<gestionarea ferma a lichiditatilor>>. Prin renuntarea la aceasta sintagma, BNR transmite pietei ca va pune la dispozitie mai multi lei, lasand cale libera unor deprecieri modeste”, considera specialistii Admiral Markets.

Acestia sunt de parere ca, din cauza actualelor conditii economice dar si a climatului international, tendinta generala pentru leu este de depreciere fata de euro si dolar. “Cel mai probabil scenariu este ca pe termen scurt nivelul cursului nu va scadea decat cel mult temporar sub pragul de 4,4, iar in lunile urmatoare cotatia se va indrepta spre nivelul de 4,5 lei/euro, insa maximele anului trecut (4,6 lei/euro) nu sunt probabile in prima parte a anului 2013”, apreciaza analistii. Deocamdata interesul speculatorilor nu este resimtit, insa analistii estimeaza ca in perioada urmatoare pragul cheie de suport 4.4 va redeveni atractiv pentru cumparatori.

“Spre jumatatea anului trecut, cand cursul a depasit pentru prima data in istorie pragul de rezistenta al ultimilor ani – 4.4, si leul s-a depreciat puternic, interesul speculatorilor fata de cursului Eur/Ron a crescut semnificativ si acest scenariu s-ar putea repeta si in 2013”, au explicat specialistii in piata valutara ai companiei Admiral Markets.

Paritatea leu-euro, 4,55, in martie

La randul lor, specialistii Raiffeisen Bank estimeaza o paritate leu-euro de 4,550, pentru luna martie, dupa ce moneda romaneasca a castigat teren in fata monedei europene, pana la valoarea de 4,410 la unu, apreciere fara precedent, din mai 2012. De asemenea, ei considera ca obligatiunile romanesti vor deveni mai atractive prin includerea Romaniei in indexul pietelor emergente – EM LCY. Acest moment positiv a deschis apetitul non-rezidentilor pentru titlurile romanesti, alimentat de riscul politic scazut si de speculatiile privind includerea in piata a indexului EM LCY (Emerging Market Local Currency Yndex), ca medie ponderata a unor obligatiuni din regiune, ce va da posibilitatea investitorilor non-rezidenti sa aiba o referinta in luarea unei decizii de investitii.

Este foarte probabil ca leul sa continue sa beneficieze de aceasta evolutie pe termen scurt, aducand niveluri atractive ale randamentelor, considera, de asemenea, analistii RZB.

„Credem ca politica monetara va ramane prudenta, tinand cont de riscurile privind previziunile de inflatie (evolutiile din mediul extern, fluxurile de capital, preturile administrate si volatilitatea unor anumite preturi). Ne asteptam ca in decembrie rata anuala a inflatiei sa ramana aproape nemodificata, la 4,5 la suta, un nivel sub cel previzionat de 4,6 la suta, influentat de un leu puternic (la o medie de apreciere de 0,8 la suta). Cu toate acestea, inflatia anuala este pe punctul sa se incadreze in zona a 5 la suta, in prima jumatate a anului 2013”, explica analistii RZB.

 

 

Ultimele stiri