Acasă ACTUALITATE Cea mai bună șansă a NATO de a bloca o armă nucleară...

Cea mai bună șansă a NATO de a bloca o armă nucleară este sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis din Romania

Un studiu american publicat luna aceasta a sugerat că, în ciuda investițiilor a sute de miliarde de lire sterline de către țările NATO în ultimele decenii, statele sale membre rămân semnificativ vulnerabile la rachetele balistice intercontinentale, potrivit Daily Mail.

Cea mai bună șansă a NATO de a bloca o armă nucleară este sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis, care o poate intercepta din aer.

Este montat pe navele de război americane care, în scopul apărării europene, au sediul în Spania. Elementul de teren al sistemului Aegis Ashore este desfășurat în România.

Un înalt oficial american al Apărării a declarat că pasul lui Putin de a pune în alertă forțele nucleare „are potențial să pună în joc forțe care, dacă există vreo greșeală de calcul, ar putea transforma conflictul în ceva mult, mult mai periculos”.

Aproximativ 90% din toate focoasele nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite, care au fiecare în jur de 4.000 de focoase în stocurile lor militare.

Niciun alt stat cu arme nucleare nu a simțit nevoia de mai mult de câteva sute de focoase pentru securitatea națională.

La nivel global, inventarul general de arme nucleare este în scădere, dar ritmul reducerilor a încetinit în comparație cu ultimii 30 de ani. SUA și Rusia încă demontează focoase retrase anterior.

Rusia a susținut că pe cea mai puternică rachetă nucleară a sa, „Satan-2” hipersonică de 16.000 mph, pot încăpea 12 focoase nucleare și ar putea distruge Marea Britanie.

De altfel, Kremlinul a și dat vina pe Marea Britanie pentru decizia de a pune în alertă forțele speciale nucleare.

De asemenea, Kremlinul a crescut semnificativ numărul testelor armelor atomice în acest an, poate în anticiparea conflictului cu Ucraina.

Însă, un fost ofițer de informații militare din Regatul Unit a evaluat că în acest moment nu există o îngrijorare cu privire la folosirea armelor nucleare.

„Capacitatea nucleară a Rusiei a fost o prioritate foarte mare pentru informațiile occidentale de mulți ani. Orice schimbare reală în statutul acestora a fost urmărită îndeaproape.Ceea ce se întâmplă acum este o încercare de descurajare a lui Putin, nu o declarație că are vreo intenție imediată de a folosi arme nucleare. Însă, trebuie să ne amintim că, dacă se recurge la astfel de amenințări, ești credibil doar dacă ețti pregătit să recurgeți la arme nucleare”, a declarat Philip Ingram.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentYuval Noah Harari, autorul Sapiens, in The Guardian: „Vladimir Putin a pierdut deja razboiul!”
Articolul următorVIDEO-Jurnalista din Ucraina, in fata premierului Marii Britanii: „Copiii din Ucraina sunt sub bombardamente. Copiii lui Putin sunt in Olanda si Germania in vile luxoase”