18.9 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăEconomieCea mai mare SPAIMA a lui Mugur Isarescu pentru economia Romaniei!

Cea mai mare SPAIMA a lui Mugur Isarescu pentru economia Romaniei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scăderile de preţuri nu reprezintă o îngrijorare pentru Banca Naţională a României care nu va lua măsuri de stimulare prin politica monetară. Alta este insa marea temere a guvernatoului BNR, Mugur Isarescu.

Extrapolând avansul economic din prima parte a anului, Produsul Intern Brut al României ar urma să se majoreze cu 4%, iar în aceste condiţii nu mai este nevoie de noi micşorări de dobândă, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

El nu este îngrijorat de reducerile de preţuri care survin ca urmare a diminuării taxei pe valoarea adăugată la alimente la 9%:

„Noi nu avem pericol de deflaţie.” Aşa cum în anul 2010 nu a intervenit cu o înăsprire a politicii monetare la ridicarea TVA la 24%, de la 20%, nici acum BNR nu va adopta măsuri de relaxare întrucât influenţa asupra preţurilor este de natură fiscală şi are un caracter temporar, a spus Isărescu răspunzând la o întrebare a revistei Capital.

„Avem creştere economică. Ce să mai stimulăm noi?”, a continuat şeful băncii centrale, a cărui grijă este ca acum să nu ne confruntăm cu un exces fluxuri de capital speculative atrase de avansul economic mai robust.

„Problema e să nu vină banii peste noi”, a declarat Isărescu, la conferinţa Romania Investors Day organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

Conducerea României are acum o misiune, aceea de a menţine creşterea economică actuală fără  pune în pericol echilibrele macroeconomice refăcute post-criză.

Economia nu numai că a recuperat complet pierderea din primii trei ani de recesiune, dar s-a şi însănătoşit în aceşti ani, crede Isărescu. Ţara îndeplineşte acum toate criteriile de la Maastricht, cu o inflaţie scăzută, dobânzi pe termen lung stabile, un deficit bugetar redus, o datorie publică sub control şi o stabilitate a cursului de schimb.

Sursa: Capital

Ultimele stiri