14.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCele mai des intalnite datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii!

Cele mai des intalnite datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe: Ce spune traditia ca NU este bine să faci azi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an,...

Cele mai frumoase traditii si obiceiuri romanesti de Sfantul Gheorghe

Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului...

In toata tara sarbatoarea Rusaliilor este la loc de cinste, insa in fiecare regiune a Romaniei exista diferite datini, obiceiuri si superstitii legate de ea.

Pentru a apăra gospodăria de iele, spre exemplu, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să pună la porţile caselor ramuri verzi de tei, plantă despre care se spune că alungă duhurile rele.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. În satele din Bărăgan, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui.

“La Lupşanu, Alexandru Odobescu, Unirea sau Gălăţui, pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele. Se spune din bătrâni că aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească”, povesteşte Ani Topârceanu, şef secţie Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii.

Fetele poartă cununi din flori sau spice de grâu

În tradiţia populară s-a înrădăcinat ideea că-i pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele sau care dorm noaptea sub cerul liber etc. “În această zi sfântă, ca să fie feriţi de rele, sătenii, în special respectă anumite obiceiuri şi ceremonii: împodobesc locuinţele şi porţile cu ramuri de tei, plop, stejar şi se fac descântece împotriva Ielelor”,  a precizat etnograful.

În ajunul sărbatorii de Pogorâre a Sfântului Duh, credincioşii îşi comemorează morţii şi respectă cu sfinţenie datini transmise din moşi-strămoşi. Este ziua în care se împart sarmale, iar oamenii se feresc să circule noaptea pentru că atunci bântuie sufletele răposaţilor.

Sursa: Adevarul.ro.

Ultimele stiri