Intra in contact cu noi

Turism

Peste 5000 turiști sunt așteptați la o nouă ediție a Festivalului Săptămâna Haferland

Publicat cu

pe

Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, cuprinse între Rupea și Sighișoara, va avea loc în perioada 9 – 14 august 2017 și așteaptă peste 5000 de turiști.

Tematica ediției de anul acesta a festivalului, gastronomia locală, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la casa săsească de la Muzeul Satului.

Având ca slogan “Tradiții săsești în bucate de poveste!”, ediția din 2017 a Săptămânii Haferland își propune să deschidă apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească. Astfel, cei prezenți se vor putea bucura de zeci de feluri de mâncare, pregătite atât de localnici din zonă, cât și de chefi experimentați. Printre preparatele care vor putea fi degustate în cele 6 zile de festival se numără ciorba de borboane, supa de găină cu tăiței de casă, rulada de fașirt, lichiul sau prăjitura cu rubarbă.

Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Roadeș, Homorod, Viscri, Bunești, Saschiz, Meșendorf, Rupea, Criț și Cloașterf. În cadrul festivalului, turiștii români și străini vor putea să asiste la brunch-uri cu preparate săsești, concerte în bisericile fortificate și nu numai, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare, precum și la tradiționalul bal săsesc. În plus, cei mici vor putea participa la activități pregătite special pentru ei, inspirate din istoria satelor săsești.

Reclama

Primele patru ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns mii de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Tot în cadrul conferinței de astăzi de la Muzeul Satului a fost prezentată și expoziţia „Din universul satului săsesc transilvăneanWandsprüche: Gebet und Arbeit”, care face parte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Braşov și care va putea fi vizitată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” până pe 30 septembrie 2017. Aceasta prezintă ţesăturile de perete, specifice comunităților săsești, denumite și Wandsprüche, care sunt brodate cu texte emblematice, cu sens moralizator. Țesăturile se aflau prinse pe pereţii casei frumoasegute Stube, în dulap, deasupra patului, pe rafturile glăjerului – Gläserkasten, pe ştergare dar şi în camera pentru ţesut sau brodat ori la bucătărie, fiind unele din cele mai reprezentative obiecte de decor ale acestei comunități.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, își propun să impulsioneze turismul în zonă, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel că inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activități care oferă participanților experiențe autentice în satele săsești din Haferland.

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Reclama

Ediția din acest an a evenimentului beneficiază de sprijinul partenerilor festivalului: Kaufland, Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & BUS – în calitate de parteneri principali, Neumarkt, Transferoviar Grup, Star Transmission, Boromir, Pepsi, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Banca Transilvania, Schaeffler Romania.

 Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor „Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei” și „Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Începând din acest an, Fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

Reclama

Turism

O turista a primit pe litoral o amenda cat tot sejurul! ”Nu va e rusine? Nici pe Champs-Elysees nu e amenda atât!”

Publicat cu

pe

Experiență extrem de neplăcută pentru o turistă pe litoralul românesc. Femeia  a dezvăluit pe un grup destinat vacanțelor la preț redus că a primit o amendă usturătoare pentru că a parcat fără să plătească. Incidentul a avut loc între stațiunile Venus și Saturn.

„Am parcat într-adevăr fară să plătesc, nu se vedea efectiv automatul de plată. Între Venus și Saturn. Însă amenda între 1.000 și 2.000 de lei pentru parcarea pe un câmp neamenajat mi se pare de domeniul fantasticului, nici pe Champs-Elysees nu e amenda atât. Nu vă e rușine?!?”, a scris femeia, şocată de valoarea amenzii.

Mulți membri ai grupului au criticat-o pe femeie pentru că nu a respectat legea: „Sincer, doar prin amenzi usturătoare reușește un stat să își educe poporul”, „Poate așa ne civilizam și noi, cu amenzi mari”, „Citește din nou, dar încet, ce ai scris. Unde ai parcat? Îți zic eu, în UK ți-o săltau și mai plăteai și câteva mii de lire bune să o iei înapoi”.

Alți turiști spun că unii „vânează” intenționat șoferii și vor să le aplice amenzi înainte să reușească să le plătească: „Mie mi-a făcut poză și mi-a aplicat amenda chiar în timp ce făceam plata prin aplicație. A durat cam 10 minute până am downloadat aplicația, mi-am introdus datele personale, datele cardului etc și până s-a confirmat plata, iar în timpul asta parcagiul a venit și mi-a fotografiat mașina. Am sunat ulterior la poliție de unde am aflat că în zona respectivă e un obicei să se vâneze turiștii la modul asta, așa că mare atenție”, a precizat un turist, completat de un altul: „Eu am primit amenda cu un minut și jumătate înainte să primesc confirmarea în aplicație că s-a finalizat plata. Într-un final, după mai multe telefoane la Poliția Locală, primărie și oficiul de parcări am rezolvat situația, dar totul pe timpul și pe stresul meu, deși fusesem de bună credință și chiar plătisem”, scrie romaniatv.ro

Reclama
Continua sa citesti

Turism

Turist român la Marea Neagră, scandal cu salvamarii: ”Marea nu este proprietatea lor. Nu-mi pot interzice ei să intru în mare”

Publicat cu

pe

Un bărbat din Focșani a stârnit un imens scandal în mediul on-line. El a căutat o plajă fără salvamari la Marea Neagră, pe un grup de pe internet. Motivul? El nu are chef să se ia la bătaie cu ei pentru că nu-l lasă în mare. Bărbatul a spus că locuitorii Constanței trăiesc, teoretic, din banii lui și ar trebui să-l ajute să se simtă bine.

”Știe cineva stațiuni și plaje cu mai puțini sau fără salvamari? Că dacă merg la mare ca să stau pe mal mai bine stau acasă”, a întrebat Dan B. pe rețelele de socializare.

Multe dintre răspunsuri îi explicau că nu este în regulă să nu asculte de sfaturile salvamarilor, iar bărbatul în cauză s-a enervat și mai tare, informează focuspress.ro.

”Cei care locuiesc pe litoral și trăiesc, teoretic, din banii mei poate mă pot ajuta să mă simt și eu bine, nu numai ei. Deci caut o stațiune sau măcar o plajă fără salvamari. Vreau să fac baie, nu să mă bat cu jandarmii și salvamarii. Dom’le, eu vreau să fac baie. Ca să evit să mă bat cu cineva, caut o plajă fără salvamari. În opinia mea, marea nu este proprietatea salvamarilor, deci nu-mi pot interzice ei să intru în mare. Dar ca să evit problemele, caut locuri fără salvamari. Dacă astea sunt perspectivele pe litoralul românesc îmi bag ….  în litoralul vostru. Se pare că numai demenți locuiesc în județul ăla”, a spus bărbatul.

Reclama

Recomandarea unui internaut: să meargă la bulgari

”Sunt de acord cu tine, dacă e să mă înec, mă înec pe propria răspundere… Du-te pe plajele Corbu, Vadu, Gura Portiței, Sfântu Gheorghe, Sulina sau la bulgari. Salvamarii o să și-o ia mai mult în cap, cu noua lege care poți lua amendă 1.000 de lei. Am fost eu, sâmbătă, la Eforie Nord și niște mucoși de salvamari, ce aveau în jur de 20 de ani, țipau la noi: Ieșiți, băăă, afară. Dar eu mă făceam că nu-i aud, nici nu-i băgam în seamă. Apropo de ăștia care vor să se ducă la mare și nu fac baie în mare pentru că sunt valuri, mai bine stați în p..la în casă, că e mai bine pentru voi”, a spus un bărbat.

Context

Mai multe persoane au murit înecate întrucât s-au aventurat în apele mării chiar dacă era arborat steagul roșu. Spre exemplu, numai în data de 14 august a.c., au murit șase persoane.

Reclama
Continua sa citesti

Turism

Au iesit pusi pe scandal: Batausii de pe plaja din Costinesti au sarit iar la bataie cand i-a lasat Politia liberi

Publicat cu

pe

A fost încăierare mare la Costinești, chiar în zi de sărbătoare. Mai mulți bărbați s-au încăierat pe plajă și a fost nevoie de intervenția polițiștilor și jandarmilor pentru a aplana conflictul. Oamenii legii au folosit gazele lacrimogene pentru a pune punct scandalului.

La data de 15 august, în jurul orei 14.15, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești au fost sesizați, de doi bărbați, de 19 ani, respectiv 23 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost agresați fizic, de mai multe persoane necunoscute.

Către zona indicată s-au deplasat două patrule mixte, formate din polițiști și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanța, care au identificat persoanele bănuite, respectiv 6 bărbați.

Aceștia au avut un comportament recalcitrant și agresiv fizic față de polițiști si jandarmi, cărora le-au adresat și acte de amenințare, motiv pentru care s-a procedat la imobilizarea acestora, persoanele în cauză fiind conduse la sediul Poliției stațiunii Costinești.

Reclama

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Și la ieșirea din Sectia de Poliție din Costinești, scandalagii au iești în aceeași ”notă” și cu aceeași poftă de scandal. Un turist a filmat întreaga scenă cu ieșirea scandalagiilor din secție și a fost la un pas de a deveni și el o victimă.

Continua sa citesti

hot news