34.9 C
București
luni, iulie 8, 2024
AcasăEconomieCelebra banca din Romania amendata de Protectia Consumatorului pentru comisioane ilegale!

Celebra banca din Romania amendata de Protectia Consumatorului pentru comisioane ilegale!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat CEC Bank pentru că a perceput clienților un comision de retragere numerar pentru cardurile de credit, lucru ce ar încălca legislația în domeniul creditelor. Banca de stat ar trebui să restituie clienților până la 5 milioane de lei. Cele mai multe bănci percep comisioane pentru astfel de tranzacții, unele de câteva procente bune din sumele retrase, taxele fiind mult mai mari decât în cazul cardurilor de debit.

Recent, ANPC a amendat 15 bănci cu un total de 570.000 de lei pentru publicitate incorectă sau înșelătoare. Între cazurile sancționate de ANPC se desprinde cel al unei amenzi de 55.000 de lei aplicată unei bănci – CEC Bank, din informațiile Profit.ro – pentru că a încasat de la clienți un comision de retragere numerar de pe cardul de credit de la bancomat sau EPOS la ghișeele băncii de 1%, minim 2 lei.

Cele mai multe bănci percep comisioane ridicate pentru retragerile de bani pe cardul de credit, chiar și de 3%, minimum 10 lei (la BCR), lucru ce penalizează suplimentar cash-ul, pe lângă faptul că dobânzile creditului încep să curgă de la momentul tranzacției de retragere, fără perioadă de grație sau alte facilități.

De altfel, băncile promovează cardurile de credit sub formula “carduri de cumpărături”, utilizarea creditului pentru achiziții la comercianți nefiind comisionată, și nu recomandă, cel puțin formal, retragerea de cash, din cauza costurilor asociate.

Mai mult, în prezent, băncile nu au interdicții în a pune comisioane pentru retragerile de pe cardul de debit, deși multe dintre acestea au renunțat la astfel de taxe în ultimii ani.

Sursa: Profit.ro

Ultimele stiri