Acasă Cultura Ceramica de Horezu, inclusa de UNESCO in Patrimoniul Cultural Imaterial

Ceramica de Horezu, inclusa de UNESCO in Patrimoniul Cultural Imaterial

28

UNESCO a decis, in cadrul celei de-a saptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara la Paris, in perioada 3 – 7 decembrie, inscrierea ceramicii romanesti de Horezu in lista Patrimoniului cultural imaterial.

Potrivit site-ului UNESCO, confectionarea ceramicii de Horezu este  „un mestesug traditional unic” , practicat atat de barbati, cat si de femei din partea de nord a judetului Valcea, procesul de fabricatie fiind divizat. Astfel, potrivit descrierii prezentate de UNESCO, „barbatii sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este, ulterior, curatat, portionat si udat, framantat, tescuit si amestecat, devenind astfel materia prima cleioasa din care sunt confectionate celebrele vase rosiatice de Horezu. (…)

Femeile sunt acelea care decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice, cu care deseneaza modele traditionale. Indemanarea si talentul de a combina formele si culorile definesc personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica. Culorile sunt vii si variaza de la maro inchis, rosu, verde si albastru pana la celebrul ivoriu de Horezu”.

In urma discutiilor de joi, reprezentantii Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO au decis ca ceramica de Horezu intruneste calitatile pentru a fi inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos