Intra in contact cu noi

Cultura

Programul teatrelor din Bucuresti in perioada 3 – 9 decembrie 2012

Publicat cu

pe

Daca in timpul liber, dupa serviciu doriti sa va binedispuneti va recomandam sa mergeti la teatru. Iata programul principalelor institutii de teatru bucurestene in perioada 3 – 9 decembrie.

Teatrul National Bucuresti

Sala Mica: miercuri, ora 20.00 – „Conul Leonida fata cu reactiunea”, de Ion Luca Caragiale; joi, ora 20.00 – „Conul Leonida fata cu reactiunea”, de Ion Luca Caragiale; sambata, ora 20.00 – „Doua loturi” de I.L. Caragiale; duminica, ora 19.30 – „Doi x Doi”: „Tigrul” de Murray Schisgal & „Amantul” de Harold Pinter.

Sala Mare: vineri, ora 19.00 – „Toti fiii mei”, de Arthur Miller; sambata, ora 20.00 – „Sanziana si Pepelea”, dupa Vasile Alecsandri; duminica, ora 19.00 – „Toti fiii mei”, de Arthur Miller.

Teatrul Bulandra

Reclama

Sala „Toma Caragiu”: luni, ora 19.00 – „Space Studio Lear(a)”, de William Shakespeare, regia Andrei Serban; joi, ora 18.30 – „O scrisoare pierduta”, de I. L. Caragiale, regia Doru Ana; vineri, ora 18.30 – „O scrisoare pierduta”, de I. L. Caragiale, regia Doru Ana.

Sala „Liviu Ciulei”: joi, ora 19.00 – „Obiceiuri necurate”, de Tom Smith, regia Mihai Constantin; vineri, ora 20.00 – „Sarpele in iarba”, de Alan Ayckbourn, regia Emil Hostina; sambata, ora 19.00 – „Casatoria”, de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy; duminica, ora 19.00 – „Voiajul domnului Perrichon”, de Eugene Labiche, regia Dinu Cernescu.

Teatrul Odeon

Sala Studio: joi, ora 19.30 – „Nefericitii”; vineri, ora 19.30 – „Exit” de Fausto Paravidino, regia Kovács Zsuzsánna; sambata, ora 19.30 – „Sefele”; duminica, ora 19.30 – „Micul Print”.

Reclama

Teatrul Nottara: luni, ora 19.00 – „Portret la minut”; marti, ora 19.00 – „Portret la minut”; miercuri, ora 19.00 – „Cineva ca tine” de Cristina Florea; joi, ora 19.30 – „Povestea vorbirii”, regia Tomi Cristin; vineri, ora 19.00 – „Nu vorbiti cu actorii” de Tom Dudzick; regia Roxana Colceag; sambata, ora 19.00 – „Roman teatral” de Mihail Bulgakov, regia Vlad Massaci; duminica, ora 19.00 – „Maria Callas – La Divina” dupa Master Class de Terrence McNally, regia Radu Gabrea.

Teatrul Metropolis: marti, ora 19.00 – „Jubileul” de Jean-Marie Chevret si Michele Ressi; miercuri, ora 19.00 – „Floarea de cactus” de Barillet si Gredy; sambata, ora 19.00 – „Gaitele” de Alexandru Kiritescu; duminica, ora 19.00 – „Baba care asculta Abba” de Catherine Aigner.

Teatrul de Comedie

Sala Radu Beligan: vineri, ora 19.00 – „Un cuplu ciudat”; sambata, ora 19.00 – „Clinica”; duminica, ora 19.00 – „Avarul indragostit”.

Reclama

Sala Studio: duminica, ora 19.30 – „Mostenitoarea”.

Teatrul Masca: joi, ora 19.00 – „Cafeneaua”; vineri, ora 19.00 – „Comedia erorilor”; sambata, ora 19.00 – „Cand dragostea poarta paslari”; duminica, ora 11.00 – „Clovnii”, ora 19.00 – „Acul cumetrei Gurton”.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Andrei Plesu: „Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg”

Publicat cu

pe

Scriitorul Andrei Plesu deplange modul in care a ajuns scoala romaneasca si crede ca educatia se indreapta intr-o directie total gresita. Intr-un interviu acordat pentru publicatia online spotmedia.ro, ca nu se mai mira ca ”lucrurile merg cum merg”, cand vede cum arata profesorii si elevii din multe licee, remarcand si ca ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”.

”Eu am facut un liceu din Bucuresti care a fost, din punctul meu de vedere, formidabil, liceul Spiru Haret, care avea profesori de nivel universitar. Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg. Este si o tendinta globala, un ministrul finlandez a spus ca trebuie sa facem o reforma, in asa fel incat copiii sa mearga la scoala ca sa se joace, sa nu mai mearga crispati ca sa ia note si sa aiba concurenta. Trebuie sa mearga asa cum se duc la joaca. L-am intrebat pe cel care-mi explica asta: si atunci cand vor sa se joace, unde se mai duc?”, afirma Andrei Plesu in interviul acordat Spotmedia.ro.

In opinia sa, ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”. ”Sa stea cuminte acolo si sa faca ce vrea el, fiindca asa se formeaza un om cu adevarat independent. Nu trebuie sa invete, sa stie, sa ajunga la competente”, declara Plesu.

Citeste interviul integral pe spotmedia.ro

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Fa-ti Duminica speciala! Vezi teoria „zonelor albastre” si povestea celor care au gasit secretul longevitatii

Publicat cu

pe

Un studiu demografic realizat de Jani Pes si Michael Pulan, publicat in 2004, ce pornea de la Sardinia a ajuns o veritabila cercetare si ulterior documentar. Subiectul urmareste cele cinci locuri unde oamenii pot atinge linistiti varsta de 100 de ani. Acum poti vedea acest documentar si pe Netflix sub titlul „Live to 100: Secrets of the Blue Zones”

Aceste zone sunt denumite „zonele albastre” si au produs o adevarata isterie mondiala. Cinci locuri de pe pamant se califica pentru a oferi oamenilor posibilitatea sa treaca bine peste 100 de ani, in proportie covarsitoare.

Acestea sunt in:

Sardinia in Italia

Reclama

Ilaria in Grecia

Nicoia in Costa Rica

Ochinaua in Japonia

Loma Linda in California

Reclama

Scriitorul american Dan Buettner a adus mai departe acest studiu si a publicat o carte privind zonele albastre, propunand introducerea pe lista si al celorlalte patru.

Insa povestea care a facut inconjurul lumii este cea a lui Stamatis Moraitis, locuitor aproape toata viata sa in suburbiile din New York si Florida. La 66 de ani primise un diagnostic nemilos, cancer pulmonar in stadiu terminal, doctorii spunandu-i ca mai are sase, maximum noua luni de trai. Nascut in Grecia, a decis sa se mute cu sotia in insula Icaria, fiindca voia sa fie ingropat alaturi de stramosii sai langa mare. Doar ca ajuns in mica insula aflata intre Grecia si Turcia s-a petrecut un adevarat miracol si a ajuns sa traiasca inca peste 30 de ani.

Daca acasa nu mai putea nici sa respire, pe insula greceasca treptat a inceput sa se simta mai bine si nu doar sa respire usor, dar sa se si ridice si sa se deplaseze fara mare efort.

Asa ca nu a mai stat sa-si astepte sfarsitul si s-a apucat de gradinarit si sa se bucure de viata. A pus vita de vie, apoi diverse culturi de fructe, legume si maslini. Ba chiar se urca singur pe scara si culegea struguri, inclusiv cu cateva zile inainte sa moara, in 2013, la varsta de 98 de ani.

Reclama

Dan Buettner l-a intalnit in calatoria sa pentru cercetarea zonelor albastre, plus altii, asa-numiti centenari, cu povesti fabuloase. Le-a publicat si a incercat sa le descifreze secretele, vrand sa reproduca cheia zonelor albastre si in alte parti ale Americii.

Desigur ca exista si voci care contesta teoria zonelor albastre. Dan Buettner crede insa ca exista un secret, un model si ca poate fi replicat in zone linistite, aproape de mare.

Astfel, Dan Buettner a creat o lista pe care o numeste „Cele 9 puncte putere”, prin care fiecare isi poate prelungi viata

1. Misca-te natural

Reclama

2. Gaseste-ti un scop in viata

3. Cauta metode de a te elibera de stres

4. Urmeaza regula celor 80%

5. Adauga in alimentatie mai multe plante si legume

Reclama

6. Bea un pahar de vin la ora 17:00

7. Practica recunostinta si rugaciunea

8. Pune-i pe cei dragi pe primul loc

9. Gaseste-ti tribul potrivit

Reclama

Nu uita: nu iti poti alege familia, dar iti poti alege prietenii. Gaseste-ti prieteni care sustin comportamentele sanatoase

Si chiar daca poate ca in cele cinci traditionale zone albastre o actiona si ceva supranatural, mistic de la Dumnezeu, Dan Buettner este sigur ca formula sa poate imbunatati viata oricui si sa o prelungeasca.

Continua sa citesti

Cultura

Un proiect Erasmus+ a adus împreună liceeni din București: “Motor! Acțiune! Implicare”

Publicat cu

pe

“Motor! Acțiune! Implicare” este un proiect Erasmus+ care, din vara anului trecut, a adus împreună liceeni din București. Într-un parteneriat care a ajuns la al patrulea proiect european, Asociația Culturală Atelierul European de Artă și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au oferit tinerilor ateliere, tabere de mobilitate, întâlniri cu factori decizionali și un festival de filme.

Proiectul Motor! Acțiune! Implicare! Erasmus+ 2022-1-RO01-KA154-YOU-000071903 a vizat dezvoltarea abilităților a șaizeci de tineri astfel încât aceștia să învețe cum să-și exprime sentimentele și ideile cu privire la incluziune și democrație prin realizarea de filme de scurt metraj.

Aspectul inovator a constat în capacitatea (atât de greu de obținut) de mobilizare a unor grupuri de tineri,  tentați să manifeste, în alte circumstanțe, o atitudine pasivă față de problemele comunității.

Beneficiarii direcți au fost liceenii între 14 si 18 ani din licee din capitală și din centrele de protecție gestionate de DGASPC Sector 6.

Reclama

Au fost stabilite patru obiective specifice pentru acești șaizeci de beneficiari direcți, măsurabile și realiste, care au vizat dezvoltarea abilităților tinerilor de realizare a filmelor de scurt metraj, de a se exprima liber pe subiecte legate de incluziune și democratie:

1. Implicarea în workshop-uri specializate (regie, actorie, imagine, scenaristică) și mentorat, pentru a le dezvolta abilitățile de realizare a unui film de scurt metraj,

2. Dezvoltarea abilitaților de a înțelege și a se exprima liber pe subiecte referitoare la democrație și incluziune, în cele 18 luni de proiect,

3. Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, exprimare creativă, gândire critică, exprimare liberă a ideilor și comunicarea deschisă cu factori de decizie din societe,

Reclama

4. Dezvoltarea unei atudini active, creșterea gradului de înțelegere față de persoane ce provin din medii defavorizate, dezvoltarea unei atitudini incluzive, creșterea dorinței de implicare în comunitate și de a promova democrația prin participarea la toate activitățile proiectului.

Activități:

·    workshop-uri de incluziune, democrație, scenaristică, actorie, regie, imagine,

·    evenimente cu factori de decizie,

·    tabere de mobilitate,

Reclama

·    festival de film.

Workshop-urile au avut loc în minunatul Liceu Coșbuc din centrul Bucureștiului. Tot acolo, Florin Piersic Jr a venit și a povestit, amintindu-și de anii săi de școală. Cu șarm, amabilitate și savoare, actorul le-a vorbit liceenilor despre curajul de a răzbi în viață și de a spune lucrurilor pe nume, pentru a privi mereu înainte.

Între 6 și 18 aprilie 2023, proiectul s-a mutat la Hotel Silva, Bușteni, pentru cele două tabere de mobilitate. Au fost zile minunate, pline și efervescente care i-au bucurat întru totul pe beneficiari. Fiecare zi a însemnat ateliere de film și dezvoltare personală, activități în exterior, excursii și vizionări. Am avut ziua comediei, ziua dramei, ziua filmului de acțiune, ziua SF și ziua filmului documentar. O parte din scurt-metrajele realizate la Bușteni au intrat în festivalul de la Cinema Union.

Un alt punct culminant al proiectului a fost festivalul de film. Juriul a ales câștigătorii următoarelor categorii: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai convingător moment de actorie, cel mai bun machiaj, cel mai bun video (filmare, editare, montaj). Au fost două secțiuni: ON (pentru cei 60 de liceeni din proiect) și OFF (dedicat tuturor copiilor și tinerilor care au vrut să de implice).

Reclama

Membrii juriului: Oreste Teodorescu, Cătălin Saizescu, Șerban Georgevici, Oana Porfir

În final, un alt aspect important. Atât în cadrul întâlnirilor de la Liceul Coșbuc, cât și în taberele de mobilitate de la Bușteni și la festivalul de la Cinema Union, am vorbit despre Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Am considerat că este important ca mesajul valorilor europene să ajungă atât la beneficiari, cât și cître toți ceilalți care au avut ocazia să fie alături de noi, fie că a fost vorba de părinți, profesori sau simpli spectatori.

Continua sa citesti

hot news