29.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăStirea zileiCetatean roman rapit de TERORISTI JIHADISTI afiliati Statului Islamic! Ce FACE statul...

Cetatean roman rapit de TERORISTI JIHADISTI afiliati Statului Islamic! Ce FACE statul pentru a-l SALVA?!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O organizatie jihadista din Sahel Al-Mourabitoune afirma intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si „indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului”, relateaza VOA, citeaza Mediafax.
Mesajul audio este prezentat in numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul gruparii, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.Afirmand ca vorbeste in numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei inregistrari audio in araba „indeamna Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de catre grupare”.

„Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul”, adauga el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Romanul, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit pe 4 aprilie de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile.

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie cu o reiterare a juramantului de credinta fata de reteaua terorista Statul Islamic (SI), prestat saptamana trecuta in numele gruparii salafiste Al-Mourabitoune de catre Adnan Abou Walid Sahraoui si dezmintit imediat intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

„Gruparea dezminte apartenenta la Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si orice legatura organizationala cu fratii din aceasta grupare, de la infiintarea sa si pana in prezent”, da el asigurari. Aceasta revendicare apare, deci, ca un nou episod in lupta pentru influenta in interiorul Al-Mourabitoune.

Gruparea a fost infiintata in 2013 prin fuziunea intre gruparea lui Mokhtar Belmokhtar si Miscarea pentru Unicitate si Jijad in Africa de Vest (MUJAO), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operatiunea franceza Serval, lansata in 2013.

In comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurarii credintei catre SI si „califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi” nul si neavenit si reafirma credinta gruparii Al-Mourabitoune in liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Specialisti in aceste probleme din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui in ierarhia gruparii si disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan in jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid Sahraoui o „crestere a puterii” acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronuntat in mai multe randuri in numele Mujao, dar si al Al-Mourabitoune, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali.

Sursa: mediafax.ro

 

Ultimele stiri