9 C
București
miercuri, februarie 21, 2024
AcasăACTUALITATEChinezii se JOACA DE-A DUMNEZEU! Au modificat genetic EMBRIONUL UMAN!

Chinezii se JOACA DE-A DUMNEZEU! Au modificat genetic EMBRIONUL UMAN!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cercetatorii chinezi au modificat, in premiera mondiala, genomul unor embrioni umani, potrivit unui studiu publicat in revista online Protein & Cell, care confirma zvonurile ca astfel de experimente au avut loc si care au provocat o dezbatere legat de implicatiile etice.

adnPotrivit articolului din Protein & Cell, savantii chinezi condusi de Junjiu Huang, cercetator in domeniul genetic la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, au incercat sa previna ingrijorarile de ordin etic utilizand embrioni „non-viabili”, care nu pot duce la nasterea unei persoane, informeaza Nature.com.

Embrionii au fost obtinuti de la clinici chineze de fertilitate. Savantii au incercat sa modifice gena responsabila pentru talasemie (β-thalassaemia), o maladie a sangelui, potential mortala, folosind o tehnica de modificare genetica numita CRISPR/Cas9. Oamenii de stiinta au spus ca rezultatele au indicat prezenta unor obstacole majore in calea utilizarii metodei in aplicatii medicale.

„Cred ca acesta este primul raport referitor la aplicarea tehnicii CRISPR/Cas9 in cazul embrionilor umani inainte de momentul implantarii in uter, iar un astfel de studiu este o piatra de hotar, dar si o adevarata pilda”, a spus George Daley, biolog specializat in domeniul celulelor susa in cadrul Harvard Medical School din Boston, Massachusetts. „Studiul (chinezilor, n.r.) ar trebui sa fie un avertisment clar pentru orice medic care crede ca tehnologia este gata de testare pentru eradicarea genelor cauzatoare de maladii”, a mai spus Daley.

Unele voci spun ca modificarea genetica a embrionilor ar putea avea un viitor luminos pentru ca ar putea eradica boli genetice devastatoare inainte de nasterea copilului. Alte voci sustin ca astfel de cercetari depasesc o limita etica: mai multi cercetatori au avertizat, in cadrul revistei Nature, in luna martie, ca, din cauza ca modificarile genetice aduse embrionilor pot fi mostenite de urmasii acestora, ar putea avea un efect impredictibil asupra generatiilor urmatoare. Savantii si-au exprimat ingrijorarea si referitor la faptul ca orice studiu despre modificarea genetica efectuat asupra embrionilor umani ar putea sa deschida un drum fara intoarcere catre utilizarea nesigura si ne-etica a acestor tehnici.

Ultimele stiri