10.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăACTUALITATECulturaConcluziile oamenilor de stiinta despre goti schimba datele istoriei

Concluziile oamenilor de stiinta despre goti schimba datele istoriei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia aprinde fitilul in Balcani: Serbia sta sa explodeze in fata Uniunii Europene!

Guvernul sârb a respins sâmbătă drept „inacceptabilă" o propunere...

Este dovedit! Barbatii imbatranesc mai repede si traiesc mai putin decat femeile

Oamenii de stiinta au dovedit ca barbatii imbatranesc mai...

Analist economic din Banca Europeana: Daca Romania trece la euro s-ar putea prabusi!

Extinderea utilizării euro în Balcani reprezintă o dificultate semnificativă...

Paleogeneticienii au decodificat genomul a 136 de locuitori antici din Balcani, fapt ce le-a permis sa descopere istoria formarii popoarelor slave din regiune si, de asemenea, sa dovedeasca ca vechii goti barbari romani erau o confederatie de popoare si nu reprezentanti ai unui singur etnos, relateaza Rador Radio Romania.

Descoperirile oamenilor de stiinta au fost publicate intr-un articol in revista „Cell”.

„Grupurile de oameni care au patruns in Balcani in epoca declinului Imperiului Roman erau adesea compuse din diferite etnii din nordul Europei si din stepele pontice-kazahe. Doua nationalitati asemanatoare – nord-europeana si scito-sarmatica – au patruns adesea impreuna in regiune, ceea ce sugereaza ca faceau parte dintr-o confederatie multietnica de popoare migratoare” – a declarat profesorul de la Universitatea Harvard, SUA, David Reich, ale carui afirmatii sunt citate de serviciul de presa al revistei.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie in cadrul unui amplu proiect, care vizeaza studierea istoriei paleogenetice a Peninsulei Balcanice si dezvaluirea originii popoarelor slave si neslave care o locuiesc. In cadrul acestei initiative, oamenii de stiinta, inclusiv cercetatori din Serbia si Croatia, au colectat si decodificat genomurile a 140 de locuitori antici din Balcani.

Toti acesti oameni au trait in estul Europei in primul mileniu e.n., de la inceputul epocii imperiale din istoria Romei antice pana in perioada post-romana, cand primele state slave au aparut pe teritoriul Balcanilor, iar Imperiul Bizantin a atins nivelul maxim de prosperitate. Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze complet genomurile a 136 de locuitori antici ai Balcanilor si sa le compare intre ele, pe baza unui set de 1,43 milioane de mici mutatii in ADN.

Ultimele stiri