Coreea de Nord „analizează cu atenție” planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene, citat de agenția oficială de presă KCNA, potrivit Agerpres.
Planul ar putea fi „pus în aplicare în mod simultan sau consecutiv” în orice moment, imediat după ce „comandantul suprem al forței nucleare”, președintele Kim Jong-Un, va lua o decizie, se arată în știrea preluată de Reuters, AFP și Yonhap.
KCNA a difuzat informația în engleză, cu precizarea că planul se referă la „aprinderea unui foc care să învăluie zona din zona Guam, cu ajutorul rachetei balistice strategice cu rază medie-lungă Hwasong-12”. Coreea de Nord susține că trebuie să țină sub control bazele militare ale SUA din insulă, inclusiv baza aeriană Anderson, utilizată de bombardierele strategice ale SUA.
Un alt purtător de cuvânt militar a avertizat că Phenianul ar putea lansa o operațiune preventivă dacă Statele Unite dau semne de provocare.
Declarațiile au fost difuzate la numai câteva ore după ce președintele american Donald Trump le-a atras atenția nord-coreenilor, prin intermediul presei, că „ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. Li se va face față cu foc și furie cum n-a mai văzut lumea”.
„Primul meu ordin în calitatea de preşedinte a fost renovarea şi modernizarea arsenalului nuclear. Acum este mult mai puternic decât a fost vreodată. Sper că nu vom fi nevoiţi niciodată să utilizăm această armă puternică; nu va fi niciodată o perioadă în care să nu fim cea mai puternică naţiune de pe planetă”, a transmis Donald Trump, miercuri, prin Twitter.
Ministerul de Externe german a lansat un apel miercuri către Coreea de Nord şi SUA, îndemnându-le la ‘reţinere’, după ‘escaladarea retoricii’ între preşedintele american Donald Trump şi Phenian, care se ameninţă reciproc cu represalii militare, relatează France Presse.
„Urmărim cu cea mai mare îngrijorare escaladarea retoricii în legătură cu Peninsula Coreeană, situaţia este într-adevăr serioasă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei germane, Martin Schaefer, potrivit căruia ‘calea militară nu poate fi o soluţie’. „Prin urmare, lansăm un apel la reţinere către toate părţile”, a adăugat el.
Guam, avanpost al forțelor SUA
Guam, o insulă îndepărtată din Pacific de 550 kilometri pătraţi, este un avanpost-cheie pentru forţele americane, amplasată strategic între Peninsula Coreeană şi Marea Chinei de Sud. Aproximativ 6.000 de militari americani sunt staţionaţi în Guam.
Potrivit lui Calvo, ‘numeroase niveluri de apărare’ strategică au fost desfăşurate pentru protejarea insulei Guam. Casa Albă a dat asigurări că o lovitură împotriva acestei insule va fi asimilat unui atac împotriva Statelor Unite, a mai declarat el.