12.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATECOVID-19 e doar startul: Imunologii spun ca era pandemiilor abia acum incepe!

COVID-19 e doar startul: Imunologii spun ca era pandemiilor abia acum incepe!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...


Specialiștii spun că răspândirea noului coronavirus este prima dintr-o serie de epidemii care vor veni în ritm accelerat.

Fauci și epidemiologul David Morens, parte a Institutului Național pentru Boli Infecțioase și Alergii, prevăd o rată de accelerare a pandemiilor în anii ce vor urma, în mare din cauza defrișărilor, aglomerării urbane, și a piețelor umede în care se vinde vânat. Această evoluție va face degradarea continuă a mediului la nivel mondial „factorul determinant cheie pentru apariția bolilor”. Informațiile apar într-un raport publicat de cei doi în luna august, potrivit BuzzFeed News.

Morens a declarat pentru sursa citată că „nu am o bilă de cristal, însă ceea ce vedem arată foarte mult ca o accelerare a pandemiilor”.

Anthony Fauci și David Morens au argumentat că aceste boli apar din ce în ce mai mult, fie din amenințări mai vechi, precum virusul West Nile sau bacterii rezistente la antibiotice, fie sar de la animale sălbatice la oameni, notabile fiind coronavirusurile mortale – SARS, MERS, iar acum SARS-CoV-2. Abordarea clasică de răspuns la fiecare epidemie, cu declarații de urgență, urmate de injecții de finanțe, trebuie să se transforme într-o schimbare mai largă a modului în care oamenii trăiesc pentru a împiedica maladia, decesele, și haosul acestor pandemii.

„În ultimii 17 ani, trei coronavirusuri au apărut la oameni”

„Dovezile sugerează că SARS, MERS și COVID-19 sunt doar ultimele exemple dintr-un val de coronavirusuri și alte apariții care vor veni”, concluzionează experții în raportul lor.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus se apropie de 26 de milioane la nivel mondial, iar decesele depășesc numărul de 850.000.

Morens a notat că, în ultimii 17 ani, trei coronavirusuri au apărut la oameni, după mai mult de un secol, fără niciunul nou: „A existat de asemenea o explozie de focare de Ebola aproape în continuu în ultimii șase ani, o pandemie a virusului Zika, provenit de la țânțari, și răspândirea globală a febrei hemoragice dengue, care este de asemenea mortală. Acest lucru arată mai mult decât o coincidență”.

Se pare că aceste pandemii sunt o tendință în creștere și pare că se vor întâmpla mai des, este un fapt”, a spus expertul în apariția bolilor, Nikos Vasilakis, de la secția medicală din Galveston a Universității din Texas. “Nu cred că poate fi evitată. Însă poate fi prevenită”.

„Sunt mult mai multe virusuri acolo de unde a venit COVID-19”

Există o arie largă a bolilor, pe lângă coronavirusuri, care au un potențial pandemic la fel de mare precum cea de acum, au declarat, pentru BuzzFeed News, experți precum Gregory Gray de la Institutul de Sănătate Globală Duke. Ei includ bolile care cauzează “răceli mortale”, maladii provenite de la țânțari, paralitici din cauza poliomelitei și gripa. O gripă aviară care sare de la păsări domestice în China a fost pandemia așteptată în ultimii zece ani de experții în boli infecțioase.

Gray și ceilalți experți au spus că actuala pandemie este o oportunitate de a regândi modul în care fiecare boală nouă este tratată ca o urgență unică. Ei susțin schimbarea abordării către a diminua în continuu riscul de apariție a focarelor unde oameni, animale domestice și sălbatice se aglomerează la un loc.

Andy Dobson, biolog specializat în evoluționism, de la Princeton, susține că „sunt mult mai multe virusuri acolo de unde a venit COVID-19”.

Într-un document din iulie. citat de către infecționiștii americani, Dobson și colegii săi estimează costul încetării comerțului cu vânat în China la 19,4 miliarde de dolari iar cel pentru expunerea limitată a oamenilor la animalele sălbatice purtătoare de virus la mai puțin de 12 miliarde de dolari. Aceste sume vin în contrast cu costul minim estimat al pagubelor cauzate de pandemia de COVID-19 – 5 trilioane de dolari.

„Avem nevoie de reduceri masive în rata degradării mediului, atât în cazul pădurilor tropicale cât și a comerțului oribil cu animale sălbatice, în caz contrar cușca patogenilor emergenți este larg deschisă”, a spus Dobson.

Institutul SUA pentru Boli Infecțioase și Alergii a numit, săptămâna trecută, 10 centre de cerecetare a bolilor emergente, fiecare având scopul să investigheze patogeni care s-ar putea revărsa de la animale sălbatice la oameni, precum coronavirusurile, SARS, MERS și SARS-CoV-2, care a provenit de la lilieci.

Morens. Spune, însă, că este nevoie de mult mai mult decât acel efort de a ne proteja de viitoare pandemii.

În raportul lor, Fauci și Morens fac apel la „traiul în mai multă armonie creativă și grijă cu natura”, altfel ne putem aștepta să vedem mai multe pandemii precum COVID-19 o dată la câțiva ani. Asta, în condițiile în care populația globului este așteptată să depășească cifra de 10 miliarde de oameni în acest secol,

Ca o concluzie, Morens spune că „nu putem prezice apariția vreunei pandemii, și este posibil ca această tendință pur și simplu să dispară, însă nu aș paria pe asta”.

Ultimele stiri