Acasă ACTUALITATE International Criza diplomatica intre China si Japonia

Criza diplomatica intre China si Japonia

Criza diplomatica dintre China si Japonia are o miza economica uriasa, relatiile comerciale dintre cele doua state asiatice depasind 340 miliarde de dolari pe an, de trei ori mai mult decat acum 10 ani, potrivit unei analize Bloomberg.

<

 

„Disputa tot mai serioasa adauga un nou strat de incertitudine. Japonia este mult mai dependenta de China pentru crestere economica decat invers. Revenirea economica slaba a Japoniei ar putea inceta, iar China va avea mai putin de suferit”, comenteaza un economist din Hong Kong.

 

Anul trecut, China a fost cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile Japoniei, in timp ce piata japoneza a fost pe locul al patrulea pentru exportatorii chinezi.

 

China a livrat anul trecut catre Japonia bunuri si servicii in valoare totala de 148,3 miliarde de dolari si a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari, potrivit datelor autoritatilor vamale chineze, scrie Bloomberg.

 

Disputa a inceput in aprilie, cand guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, a declarat ca ar putea folosi bani publici pentru a cumpara insulele revendicate de ambele tari, detinute atunci de un proprietar privat din Japonia. Tensiunile au escaladat pe 11 septembrie, cand guvernul nipon a aprobat preluarea insulelor pentru 2,05 miliarde yeni, echivalentul a 26 milioane de dolari SUA. Beijingul a anuntat ca decizia este inacceptabila, iar unii protestatari chinezi au cerut boicotarea produselor japoneze.

Transparenta face diferenta