Acasă International Criza diplomatica intre China si Japonia

Criza diplomatica intre China si Japonia

Criza diplomatica dintre China si Japonia are o miza economica uriasa, relatiile comerciale dintre cele doua state asiatice depasind 340 miliarde de dolari pe an, de trei ori mai mult decat acum 10 ani, potrivit unei analize Bloomberg.

 

„Disputa tot mai serioasa adauga un nou strat de incertitudine. Japonia este mult mai dependenta de China pentru crestere economica decat invers. Revenirea economica slaba a Japoniei ar putea inceta, iar China va avea mai putin de suferit”, comenteaza un economist din Hong Kong.

 

Anul trecut, China a fost cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile Japoniei, in timp ce piata japoneza a fost pe locul al patrulea pentru exportatorii chinezi.

 

China a livrat anul trecut catre Japonia bunuri si servicii in valoare totala de 148,3 miliarde de dolari si a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari, potrivit datelor autoritatilor vamale chineze, scrie Bloomberg.

 

Disputa a inceput in aprilie, cand guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, a declarat ca ar putea folosi bani publici pentru a cumpara insulele revendicate de ambele tari, detinute atunci de un proprietar privat din Japonia. Tensiunile au escaladat pe 11 septembrie, cand guvernul nipon a aprobat preluarea insulelor pentru 2,05 miliarde yeni, echivalentul a 26 milioane de dolari SUA. Beijingul a anuntat ca decizia este inacceptabila, iar unii protestatari chinezi au cerut boicotarea produselor japoneze.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentRazboiul antrenorilor de la FC Brasov
Articolul următorFamilia producatorului filmului antiislam s-a ascuns de frica represaliilor