Acasă International Urmeaza al treilea razboi din Golf?

Urmeaza al treilea razboi din Golf?

47

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, avertizeaza ca Iranul ar putea produce arme nucleare in sase-sapte luni si i-a cerut din nou presedintelui SUA, Barack Obama, sa stabileasca „o linie rosie” clara, care, daca va fi depasita, sa atraga o interventie militara, relateaza Mediafax. „Linia rosie trebuie stabilita acum, cat timp nu este prea tarziu”, a declarat Netanyahu, conform Reuters, precizand ca, potrivit datelor de care dispune, Iranul a parcurs 90% din procedurile tehnice pentru fabricarea de bombe nucleare.

Noile declaratii ale lui Netanyahu risca sa accentueze disensiunile dintre Israel si Statele Unite pe tema oportunitatii unei interventii militare pentru stoparea programului nuclear iranian. Zilele trecute, Netanyahu atragea atentia ca membrii comunitatii internationale nu pot cere Israelului sa nu atace Iranul atat timp cat nu impun „linii rosii” Teheranului in privinta programului nuclear. „Cei din comunitatea internationala care refuza sa impuna linii rosii Iranului nu au dreptul moral sa impuna conditii Israelului”, sublinia Netanyahu.

Replica Teheranului: Iranul este pregatit sa distruga Israelul

Iranul este pregatit sa distruga Israelul daca vor fi atacate instalatiile nucleare ale Teheranului, a amenintat comandantul Gardienilor Revolutiei iraniene. „Nu va ramane nimic din Israel”, a declarat comandantul Garzilor Revolutionare de la Teheran. La Ierusalim, unde se celebreaza acum noul an evreiesc, autoritatile sunt in alerta maxima. „Mi se pare ca iranienii nu vor construi o bomba nucleara, nu pentru ca sunt marinimosi fata de noi, ci pentru ca se tem de un raspuns militar sau altfel de riposta”, a declarat Amos Gilad, oficial in Ministerul israelian al Apararii

O armada occidentala se aduna in Golf

Pe de alta parte, presa britanica anunta ca o flotila internationala impresionanta se grupeaza in Golful Persic. Nave de lupta, portavioane si submarine din 25 de state se indreapta spre Stramtoarea Ormuz, sub pretextul desfasurarii unui exercitiu anual care va dura 12 zile. Potrivit ziaristilor britanici, demonstratia de forta subliniaza faptul ca razboiul este iminent. Comunitatea internationala se teme ca Iranul va bloca stramtoarea Ormuz, prin care trec zilnic nave incarcate cu 18 milioane de barili de petrol, adica o treime din titeiul transportat pe mare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos