Compania imobiliara Imopedia a dat publicitatii un nou studiu referitor la preturile pe care le cer proprietarii pentru casele scoase la vanzare in Bucuresti, iar concluzia acestuia este ca nordul continuă sa fie cea mai scumpă zonă a Capitalei, dar şi zona cu cele mai mari diferenţe de preţ între locuinţele noi şi cele vechi.
Deşi primăvara anului 2012 a adus o scădere a preţurilor de peste 10%, zona rezidenţială de nord îşi menţine valorile de achiziţie foarte mari, mai ales pentru apartamentele cu trei şi patru camere. Interesant este că preţul locuinţelor noi este cu mult mai mare faţă de cel al proprietăţilor vechi. Concret, pentru apartamentele cu patru camere, cele mai mari preţuri din zona Aviaţiei, înregistrate pe site-ul Imopedia, sunt la aproximativ 183.000 euro, pentru proprietăţi din blocuri vechi şi la circa 483.000 euro, pentru construcţiile noi. Apartamentele cu trei camere, în zona Băneasa, au un preţ de listare de până la 224.000 euro, pentru construcţiile noi şi de până la 179.000 euro, pentru locuinţele din blocurile vechi.
Conform anunţurilor listate pe portalul imobiliar Imopedia.ro, în zona Aviaţiei, un apartament cu patru camere construit după anul 2000 poate fi achiziţionat şi cu 425.000 euro. În zona Şoselei Nordului, preţurile ating praguri şi de 525.000 euro, pentru apartamente de peste 200 de metri pătraţi.
Profilul cumparatorului
Vilele din partea de nord a oraşului pot fi achiziţionate începând cu 140.000 euro, dar se poate ajunge şi la un milion de euro, în cazul proprietăţilor exclusiviste. Cele mai tranzacţionate vile sunt cele ale căror preţ se situează între 180.000 şi 250.000 euro. În zona din apropierea lacului Băneasa, vilele sunt cu cel puţin 30% mai scumpe faţă de oferte similare situate în partea nou dezvoltată a cartierului.
”Analizând profilul cumpărătorului din zona de nord, putem spune că am identificat două categorii de clienţi. Primul segment este reprezentat de cumpărătorii tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 ani, aflaţi la achiziţia primei locuinţe. Aceştia se uită, în general, spre cartierele 1 Mai – Domenii, Turda, Banu Manta. A doua categorie de clienţi vizează zonele Herăstrău, Dorobanţi, Băneasa, sunt cumpărători cu vârste cuprinse între 35 şi 55 ani, cu un buget peste medie. Unii dintre ei cumpără pentru că îşi doresc să locuiască în aceste cartiere, alţii doar consideră nordul o zonă în care merită să investească”, a explicat Răzvan Muntean, director general Imopedia.ro.
Majoritatea clienţilor care cumpără în această zonă preferă imobilele noi, construite după anul 2000, cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 300 mp.
Cei interesaţi să locuiască cu chirie în cartierele din nord ale Bucureştiului au la dispoziţie o ofertă bogată. În cazul locuinţelor amplasate în zone precum Băneasa, Herăstrău sau Dorobanţi, complet mobilate şi utilate, situate în imobile construite după anul 2000, preţul mediu de închiriere este de 400 euro/lună pentru garsoniere, 600 euro/lună pentru apartamentele cu două camere, 800 euro/lună pentru locuinţele cu trei camere şi între 1.500 – 1.800 euro/lună pentru cele cu patru camere.