16.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomieCu razboiul la Est, Germania ia la tinta America: Europa trebuie sa...

Cu razboiul la Est, Germania ia la tinta America: Europa trebuie sa reactioneze rapid dupa ce SUA au adoptat legea inflatiei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Germania nu se mai regăsește. Vrea refacerea tringhiului Weimar!

Germania a lansat invitația refacerii triunghiului Weimar, o alianţă...

Termenele pana la care Uniunea vrea sa opreasca centralele termice pe gaz

Termenele pana la care Uniunea vrea sa opreasca centralele...

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost...

Europa trebuie sa se asigure ca nu este depasita de Statele Unite in ceea ce priveste tehnologia energiei regenerabile si trebuie sa raspunda rapid la Legea americana de reducere a inflatiei, a declarat marti ministrul german al economiei, Robert Habeck.

„America subventioneaza, intr-o masura pe care Europa nu a facut-o pana acum, productia de baterii, energie regenerabila, accelerarea hidrogenului etc.”, a declarat Habeck, care a avertizat ca Europa trebuie sa aiba grija sa nu fie depasita sau chiar calcata in picioare de SUA. In Statele Unite, rata anuala a inflatiei a crescut cu 8,2% in septembrie, iar Rezerva Federala a SUA se asteapta ca inflatia sa revina lent la tinta Fed de 2% in 2025.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a atins un nou maxim istoric in septembrie – 10% – cu mult peste tinta BCE, de 2%, ceea ce mentine presiunile asupra institutiei cu sediul la Frankfurt sa opteze pentru o noua majorare semnificativa a costului creditului in octombrie, apreciaza analistii. Initial, inflatia a crescut ca urmare a majorarii preturilor energiei, evolutii care nu pot fi afectate de deciziile de politica monetara, dar rolul acestui soc legat de aprovizionare acum se atenueaza. „In ultimele luni, factorii pe partea cererii si ofertei au jucat in mare parte roluri similare in inflatia de baza. Recent, contributiile la inflatie ale componentelor determinate de cerere le-au depasit pe cele determinate de aprovizionare„, apreciaza BCE.

Inflatia este acum perceputa ca aproape de nivelul de varf, dar declinul ar urma sa fie initial lent, iar un alt studiu al BCE indica temerile consumatorilor ca in urmatorii ani se va mentine cresterea preturilor. Analistii se asteapta ca BCE sa adopte o noua majorare de dobanda, tot de 75 de puncte de baza, la reuniunea de politica monetara din octombrie, iar pana la finele anului dobanda la depozite, care este in prezent la 0,75%, sa treaca dincolo de 2%, conform agerpres.ro.

Ultimele stiri