Un roman a reusit „performanta” de a fi plasat pe locul 2 in lista „Most Wanted” a FBI. Nicolae Popescu, un tanar de 35 de ani originar din Teleorman, este cel mai vanat roman. Pentru prinderea hackerului, FBI a anuntat o recompensa de un milion de dolari.
Nicolae Popescu, cunoscut si sub numele de Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Nae Stoichitiu se afla pe locul doi in topul FBI al celor mai cautati infractori cibernetici. In noiembrie 2014, FBI a anuntat ca pe capul hackerului roman s-a pus o recompensa de un milion de dolari. La data anuntarii recompensei, Nicolae Popescu era deja un infractor cibernetic de renume international: fusese dat in urmarire generala in 2010 in Romania si mai apoi, pe numele lui fusese emis mandat de arestare fereral, in 2012, in SUA.
Citeste si:
Descinderi FBI de mare amploare, in mai multe orase din Romania!
Mare ATENTIE! Daca TASTEZI cuvintele acestea pe internet, TE TREZESTI CU MASCATII la usa!
Lista infractiunilor pentru care Nicolae Popescu a fost inclus pe lista „Most Wanted“ a FBI cuprinde, potrivit adevarul.ro: complicitate la comiterea infractiunii de transfer bancar fraudulos, spalare de bani, fals in acte si uz de fals si trafic cu marci inregistrate false, transfer bancar fraudulos, spalare de bani, fals in acte si uz de fals, trafic cu marci inregistrate false, conform stiripesurse.ro.
Potrivit site-ului oficial al FBI, „Nicolae Popescu este cautat pentru posibila sa participare intr-o escrocherie sofisticata de frauda pe internet. In cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflati in Romania si in alte parti din Europa au postat anunturi pe site-uri de licitatie de pe Internet pentru vanzarea de produse. Aceste anunturi contineau imaginile si descrierile unor vehicule si altor obiecte de vanzare, fara ca, de fapt, aceste vehicule si obiecte sa existe in realitate. Pretinzand a fi vanzatori, infractorii negociau prin email cu cumparatori neavizati din Statele Unite ale Americii“. Dupa estimarile FBI, romanul a pacalit mii de persoane si a reusit sa stranga peste 3 milioane de dolari din vanzari fictive pe internet. Vanzarile se faceau pe eBay sau Cars.com, banii ajungand printr-o retea de conturi, in Romania.
Nicolae Popescu a ajuns sa le dea batai de cap americanilor dupa ce a scapat de autoritatile romane. DIICOT a organizat in 2010 operatiunea „Valea Regilor“, ridicandu-l pe Popescu alaturi de alti 33 de hackeri care actionau in Bucuresti, Valcea si Teleorman. Popescu a fugit de sub nasul politistilor romani a doua zi, cand a fost dus la Tribunalul Valcea pentru obtinerea mandatului de arestare preventiva pentru fals informatic, inselaciune, spalare de bani, fraude informatice si apartenenta la un grup infractional organizat. Cele patru ore de libertate intre ora 18.00, ora expirarii mandatului de retinere, si ora 22.00, ora emiterii mandatului de arestare preventiva, i-au fost suficiente lui Popescu pentru a scapa definitiv de sub nasul politistilor.