13.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiInginerul roman care lucreaza in Germania, la CASA VIITORULUI, iti spune CUM...

Inginerul roman care lucreaza in Germania, la CASA VIITORULUI, iti spune CUM SA REDUCI FACTURA LA CALDURA CU 90 LA SUTA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Germania nu se mai regăsește. Vrea refacerea tringhiului Weimar!

Germania a lansat invitația refacerii triunghiului Weimar, o alianţă...

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost...

Inevitabilul s-a produs: In 2024, nu mai sunt fonduri suficiente pentru Ucraina

Războiul din Ucraina continuă dar conform publicației germane BILD,...

Dragos Arnautu este singurul roman care lucreaza la Institutului Casei Pasive din Germania, kilometrul zero al lumii in ceea ce priveste constructiile care consuma foarte putina energie.

Arhitectul Dragos-Ionut Arnautu, absolventul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, care lucreaza la Institutul Casei Pasive in calitate de consultant energetic si certificator, oferit trei sfaturi care vor duce la reducerea facturii la caldura de pana la 90% la o locuinta existenta.

Un prim pas este schimbarea ferestrelor. „In climatul Continental European, cum exista in Romania, e recomandat ca noua fereastra, tamplarie plus sticla, sa aiba un coeficient de transfer termic Uw ≤ 0,85 W/(m²K). E de dorit ca sticla sa fie triplu strat si Low e – adica sa fie compusa din trei foi de sticla din care pe cel putin una se aplica o stratificatie fina de argint ce permite accesul radiatiei solare in casa si simultan diminueaza considerabil pierderile de caldura la suprafata sticlei”, a detaliat Arnautu, pentru adevarul.ro.


 

Citeste si:

Ai un teren pe care nu-l folosesti? Platesti cu 500 la suta mai mult! Casa ta arata neingrijit? Platesti cu 500 la suta mai mult!

Cata energie are casa ta, in functie de numarul la care locuiesti!

Ai electrocasnice vechi in casa? Ai grija, te-ai putea imbolnavi de la ele!


 

„Urmatoarea etapa consta in termoizolarea peretilor, a acoperisului si in general a tuturor elementelor constructive care alcatuiesc anvelopanta termica a cladirii”, a precizat specialistul. Coeficientul de transfer termic al unui perete izolat corespunzator in zona climatica a Romaniei este intre 0,10 si 0,15 W/(m²K).

„Daca vorbim de un perete clasic de zidarie termoizolat cu polistiren expandat, solutia uzuala in Romania, sunt necesari 25-30 de centimetri de termoizolatie. Acest coeficient se poate obtine folosind orice material termoizolant de pe piata.”

Reabilitarea termica a imobilelor din Romania este prezentata in mare parte eronat si realizata  incomplet, este de parere specialistul. Aplicarea corecta a primilor doi pasi mentionati izoleaza foarte bine locuinta, transformand-o intr-o structura asemanatoare unui termos. In aceasta situatie pentru a aerisi locuinta este nevoie de deschiderea fereastrelor fapt care duce la doua situatii. „Daca se  aeriseste  prea  mult,  se  pierde  energie termica.  Aceste  pierderi  de  caldura  se  pot  ridica  la  circa  50% din intregul pierderilor de caldura dintr-o cladire”, detaliaza Arnautu.

Pe de alta parte, „locuitorii   acestor constructii nu sunt de  cele  mai  multe  ori  constienti de necesitatea ventilarii controlate a incaperilor. In  cazul in care se aeriseste prea putin se poate forma condens, mucegai pe pereti, constructia deteriorandu-se, iar sanatatea locuitorilor avand de suferit”, arata specialistul.

Solutia este instalarea unei centrale de ventilatie cu recuperare de caldura la un pret ce variaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

„Aici se intampla magia si isi castiga omul banii investiti inapoi. Aici vorbim despre o sinergie in care centrala de ventilatie cu recuperare de caldura, impreuna cu anvelopanta termoizolata si etansa,  functioneaza extrem de eficient oferind un confort interior superior si un consum energetic redus cu pana la 90%”, spune Arnautu.

Practic, acest sistem face inutila deschiderea ferestrelor intrucat „aerul consumat va fi aspirat din zona superioara a incaperilor si transportat prin centrala de ventilatie, spre exterior. Simultan, centrala aspira aer proaspat din exterior, il filtreaza si transporta spre incaperile destinate”.

 

Ultimele stiri