Romanii care lucreaza in strainatate sunt nemultumiti ca, prin Codul fiscal, sunt obligati sa plateasca aproape 800 de lei pe an contributii de sanatate, in conditiile in care majoritatea platesc aceasta taxa si in statul de rezidenta, potrivit Federatiei asociatiilor de romani din Europa (FADERE).
Reprezentantii FADERE arata joi, intr-un comunicat de presa, ca prin noile reglementari ale Codului Fiscal, promulgat recent, fiecare cetatean roman din strainatate care are domiciliul in Romania este obligat sa plateasca aproape 800 de lei pe an, conform Mediafax.
FADERE precizeaza ca, in prezent, in Europa lucreaza mai mult de trei milioane de romani care au domiciliul stabil in Romania si rezidenta intr-o alta tara europeana, iar cele mai multe dintre aceste persoane platesc deja o asigurare de sanatate in tara unde lucreaza, astfel ca nu ar fi cinstit sa plateasca in doua state.
Citeste si:
LEGE NOUA: Fiecare roman plecat in strainatate TREBUIE SA PLATESCA statului roman cate 800 de lei!
„Pe de alta parte, un numar mare dintre romanii din afara granitelor, chiar daca nu si-au cerut cetatenie in tara in care lucreaza, viziteaza Romania destul de rar si doar in concedii. Sunt familii care merg in tara odata la cinci sau 10 ani si totusi raman cetateni romani, cu speranta ca intr-o zi in Romania va fi mai bine si ei se vor intoarce acasa”, se mai arata in comunicat.
Reprezentantii FADERE sustin ca, prin introducerea acestei prevederi, statul roman a gasit o noua forma prin care „sa smulga cat mai multi bani de la romanii din diaspora”, amintind ca doar cu cateva luni in urma, premierul Victor Ponta spunea ca solutia pentru ca Romania sa scape de saracie ar fi ca fiecare roman din strainatate sa plateasca lunar cate 10 euro.
„Romanii din strainatate isi castiga banii cu truda si cu mari sacrificii, multi dintre ei fiind nevoiti sa isi lase in tara copii sau o parte din familie. Avem si romani care isi platesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau intretinere, dar fiecare face eforturi sa puna un banut deoparte pentru a-si ajuta familia de acasa. In aceasta situatie, atitudinea statului roman ar trebui sa fie una de apreciere”, a declarat presedinte FADERE, Daniel Tecu.
Noile reglementari ale Codului fiscal prevad obligativitatea fiecarui cetatean roman din strainatate, dar cu domiciliul in tara, de a plati 5,5 la suta din salariul minim pe economie, care in 2016 ar reprezenta 792 de lei pe an.