10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăSocialSanatateDe ce apare apa la genunchi si ce boli MAI GRAVE prevesteste!

De ce apare apa la genunchi si ce boli MAI GRAVE prevesteste!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Acumularea de lichid la genunghi duce la inflamații si dureri. Cu cât se strânge mai mult lichid în genunchi, durerea este mai mare. Unii cer să le fie scos prin puncție lichidul din genunchi. Dar asta este o amăgire, deoarece nu se acționează asupra cauzei și lichidul se reface. Cel mai des, excesul de lichid care se strânge la nivelul articulațiilor genunchiului apare in urma unui traumatism, entorsei, suprasolicitării, gutei, rupturii unui ligament, leziunii de menisc sau in cazuri cronice.

Dacă e vorba doar de afectarea unui menisc sau a unui cartilaj, lichidul apare după 4 – 6 ore de la ivirea momentului dureros. Dacă însă entorsa a fost de amploare mai mare și s-a rupt și un ligament încrucișat, după traumatism, lichidul apare la numai două ore, informează doctorulzilei.ro.

Dacă în urma puncției, în lichid apar și urme de sânge e semnul ca s-a rupt și un ligament încrucișat. Un mare profesor de ortopedie avea o vorbă: “Ruperea ligamentului încrucișat anterior e începutul sfârșitului genunchiului”.

Ligamentele încrucișate au rolul de a crea stabilitate în funcționarea genunchiului. Altfel rotula s-ar deplasa brambura, genunchiul ar fugi și nicio mișcare a piciorului n-ar fi sigură. Când genunchiul funcționează în regim de instabilitate, se grăbește uzura, apare o distrugere a cartilajului articular și crește frecarea în genunchi, ajungându-se la situația cumplită când se freacă os pe os. Tocmai de aceea se impune repararea ligamentelor încrucișate când acestea s-au rupt, producând și lichid în genunchi, după traumatism.

Ce persoane sunt predispuse la această afecțiune?

La persoanele tinere apare mai des la cei care fac sporturi ce implică mișcare rapida a articulațiilor și traumatisme locale, dar și la persoanele obeze sau cu boli reumatice asociate.
La vârstnici apare când persoana suferă de artroză, mai ales ca un puseu acut după suprasolicitarea articulației.

Tratamentul
Tratamentul variază în funcție de cauza inițială. Poate fi unul medicamentos cu antiinflamatoare, imobilizarea cu gips, orteză sau chirurgical pentru a trata problemele intra-articulare.
Această problemă nu poate fi neglijată și trebuie să vă prezentați la medic cât de repede posibil; neglijarea simptomelor duce la avansarea bolii și distrugerea articulației în cazurile unei infecții.

Ultimele stiri