9.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăDivertismentTutorialul ZileiDe ce este bine să dai pomii din curte cu var

De ce este bine să dai pomii din curte cu var

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Probabil ai auzit și tu că este bine să stropești pomii cu var atunci când vine primăvara. Dar nu te-ai gândit niciodată la motivul din spatele acestei decizii?

Văruirea pomilor este un lucru știut de cei mai pricepuți grădinari și care respectă mereu această regulă. Văruirea pomilor nu este în niciun caz nocivă, ci mai degrabă este un tratament dezinfectant pentru copaci. Astfel, varul poate ține la distanță unii paraziți ce pot mânca din scoarța copacilor.

De asemenea, prin văruirea trunchiurilor de copaci sunt desturse și ouăle de insecte și paraziți care se află în crăpăturile scoarței.

Atunci când dăm cu var pe pomii din curte împiedicăm și dezvoltarea mușchilor și lichenilor pe trunchiuri, care le-ar putea face rău copacilor mai târziu.

Varul protejează pomii și în fața soarelui care poate avea raze nocive. Primăvara văruirea se face și pentru un rol estetic, iar livezile de pomi vor arăta mult mai bine dacă vor fi vopsite cu un strat de var.

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l mai știi atunci când vrei să dai pomii din curte cu var este că o poți face în două perioade din an.

Trebuie să faci acest lucru primăvara devreme, după ce deja ai tăiat și ai stropit copacii. Pomii nu trebuie să fie înfloriți când faci acest lucru pentru că este posibil ca dăunătorii să fie deja în scoarță și să facă răul.

Pomii mai pot fi dați cu var și toamna când încep să le cadă din frunze. Tot atunci copacii vor fi protejați împotriva frigului de pe timpul iernii.

„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată.

Iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, a spus horticultorul Călin Ţiplea revistei Taifasuri.

Ultimele stiri