Acasă Economie „Decreteii” nu vor mai avea pensii

„Decreteii” nu vor mai avea pensii

52

Resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor nascuti in perioada 1966-1971, asa-numitii „decretei”, o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu, rezulta din datele autoritatii de reglementare si supraveghere din domeniu.

„In momentul in care persoanele nascute in perioada 1966-1971 vor iesi la pensie nu vor mai exista resurse, in cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plati o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu” , a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu, la seminarul „Cinci ani de pensii private obligatorii: Cat am platit si cat am castigat pentru o batranete fara griji?”, organizat de Ziarul Financiar.

El a adaugat ca singura solutie fezabila este oferirea unei oportunitati pentru generatiile active tinere de a economisi o parte din venituri, intr-un sistem bazat pe conturi individuale si pe reinvestire continua. „Dupa o perioada de 20 de ani, sumele economisite se vor dubla, iar dupa 40 de ani de contributie, acestea vor fi de 4 ori mai mari decat contributiile efective”, a mai spus reprezentantul CSSPP.

Primele contributii la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate in mai 2008. Datele CSSPP arata ca, la finele lunii august, numarul celor inscrisi la Pilonul II a atins 5,7 milioane de persoane, ale caror conturi individuale de pensii cumuleaza 1,9 miliarde de euro. Valoarea medie a unui cont activ pe Pilonul II se ridica la doar 562 de euro, echivalentul a 3 pensii medii.

Potrivit lui Giurescu, in Romania, cota procentuala aplicata sumelor care se vireaza la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), in prezent de 3,5%, este cea mai redusa din Europa. „Si Macedonia are mai mult, respectiv 6%, in conditiile in care a scazut de la 18%”, a spus reprezentantul CSSPP. El a mai aratat ca sumele virate in prezent la Pilonul II nu vor acoperi nevoile financiare pentru o batranete linistita. „Cine crede asta se imbata cu apa rece”, a spus Giurescu.

Potrivit vicepresedintelui CSSPP, proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private va fi trimis la Ministerul Muncii. „Sper ca pana la finele anului sa intre in dezbatere si sa fie aprobat de Parlament”, a afirmat Giurescu.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) vor atinge peste cinci ani valoarea de 11 miliarde de euro, de la doua miliarde de euro la finele lunii august.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos