Un pasionat de istorie, echipat cu un detector de metale, a făcut o descoperire importantă în apropierea casei sale, în Miroslava, județul Iași.
Cezar Cioran a predat imediat podoabele germanice, vechi de pe peste 2.500 de ani, Direcției pentru Cultură din Iași.
”Tocmai plouase, detectoarele bat mai bine când este ceaţă sau ploaie. În primă fază am crezut că este o capcană de iepuri”, a povestit Cezar Cioran pentru Digi24.
Specialiștii au fost încântați de descoperirea acestuia, precizând că bijuteria este extrem de prețioasă.
”Aparţine unor neamuri germanice care au ajuns aici, pe teritoriul de la est de Carpaţi undeva la finalul secolului 2, secolul 1 ÎH. Această piesă, cu mare certitudine, este o depunere votivă, dar da, această piesă face parte din costumul lor”, a precizat Senica Țurcanu, șeful Muzeului de Istorie Iași.
Deocamdată, specialiștii nu au curățat podoabele și nu știu încă din ce material sunt efectuate, însă colierul este într-o stare excelentă, având mecanismul de prindere extrem de bine conservat.
În urma expertizei care va fi făcută se va estima și valoarea obiectului. Bijuteria va fi expusă, cel mai probabil, anul viitor, la Palatul Culturii din Iași.
Nu este singura descoperire importantă făcută de curând pe teritoriul României. Arheologii care lucrează la marginea orașului Oradea au aflat că zona a fost locuită fără întrerupere de peste cinci mii de ani.
Foarte multe dintre obiectele găsite aici sunt din ceramică, dar au fost scoase din pământ şi bucăţi de unelte din os sau din piatră. S-a găsit și un cuptor de ars ceramică din perioada celtică din secolul II înainte de Hristos.