Dragostea nu consta in dorinta de a da ceea ce este al tau altuia ci in a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta – Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg (29 ianuarie 1688 – 29 martie 1772), a fost om de stiinta, om politic, filosof si teosof suedez, inginer de mine, militar, astronom, medic,zoolog, anatomist, economist si deputat. Supranumit de catre Balzac „Buddha al Nordului”, Emanuel Swedenborg a fost una dintre cele mai misterioase si complexe personalitati ale Scandinaviei.

Emanuel Swedenborg sau Svedberg era al treilea nascut dintre cei noua copii ai lui Jesper Swedberg si al Sarei Belim. La varsta de opt ani si-a pierdut mama. Zece zile mai tarziu, dupa moartea singurului frate mai mare (al doilea copil al sotilor Swedberg era o fata), Emanuel a devenit cel mai mare dintre copiii in viata. In 1697 tatal sau s-a casatorii cu Sara Bergia care l-a iubit foarte mult pe Emanuel si i-a lasat o mostenire semnificativa. Tatal lui, cleric luteran, a devenit ulterior un episcop faimos si controversat a carui dioceza a inclus bisericile suedeze din Pennsylvania si Londra.

La varsta de 11 ani s-a inscris la Universitatea din Uppsala unde tatal sau preda si a studiat teologia, literatura, matematica si stiintele naturii. In 1709, la 21 de ani, devine doctor in filosofie.