Fiecare dintre noi avem propriile masini ale timpului. Unele dintre ele ne duc inapoi in timp si se numesc amintiri. Altele ne duc in viitor si se numesc visuri – Jeremy Irons

Jeremy Irons (n. 19 septembrie 1948) este un actor englez. A obtinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in anul 1991.

Jeremy John Irons s-a nascut pe 19 septembrie 1948. Dupa ce a urmat o perioada de pregatire a carierei sale actoricesti la Bristol Old Vic Theatre School, si-a inceput cariera pe scena in 1969. De atunci a jucat in multe productii londoneze de teatru, printre care celebrele piese ale lui William Shakespeare Visul unei nopti de vara, Macbeth, Mult zgomot pentru nimic, Imblanzirea Scorpiei sau Richard al II-lea. Si-a facut debutul pe Broadway in productia semnata Tom Stoppard The Real Thing, pentru care a obtinut si un premiu Tony pentru Cel mai bun actor. Primul sau rol intr-un film a venit in 1981, in drama The French Lieutenant’s Woman, pentru care a fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun actor. Rolurile din filmele Moonlighting (1982), Betrayal (1983) sau The Mission (1986) i-au adus aprecierea criticilor si a publicului. Un alt rol foarte apreciat a fost cel din filmul Reversal of Fortune, pentru care a castigat multe premii. De fapt acesta a fost inceputul marilor productii pentru Jeremy, ca The House of the Spirits (1993), The Lion King (1994), Die Hard with a Vengeance (1995), Lolita (1997), The Merchant of Venice (2004), Being Julia (2004) sau Appaloosa (2008). Pentru debutul sau in televiziune, cu serialul Brideshead Revisited din 1981, a fost nominalizat la Globurile de Aur. Mai mult, a jucat si alaturi de Helen Mirren in miniseria de televiziune Elizabeth I, pentru care a castigat atat un premiu Emy cat si un Glob de Aur.