8.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăStirea zileiBrailaDupa ce a studiat fizica nucleara 10 ani la Stanford si Harvard,...

Dupa ce a studiat fizica nucleara 10 ani la Stanford si Harvard, in SUA, un brailean s-a intors definitiv in Romania: Credeam ca-mi va fi usor, dar m-am lovit de realitate!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Care crezi ca este cea mai mare problema a Romaniei in momentul de fata?

In mod clar, mentalitatea tribala sau de clan, care, in ciuda anumitor fenomene gen Colectiv, inca nu s-a schimbat suficient. Noi inca nu gandim la nivel de sistem, ne raportam doar la grupul nostru de rude si cunostinte. Daca le este lor bine, atunci restul romanilor nu conteaza.

Ca sa va dau un exemplu, am avut cunostinte care m-au intrebat de ce eu am ajutat si ajut alti romani sa aplice la universitati de top din SUA si Europa. Din punctul lor de vedere eu nu ar trebui sa fac asta pentru ca imi scade mie importanta ca individ. Ei considera ca eu ar trebui sa ma lupt sa raman in continuare printre putinii romani absolventi de universitati de top, in niciun caz nu ar trebui sa ajut pe altii sa faca la fel. In cel mai rau caz, ar trebui sa ajut doar rudele mele in acest sens. Am incercat sa le explic ca nu vom ajunge niciodata o tara dezvoltata cu astfel de mentalitate egoista si tribala. Nu vom progresa ca natiune atata timp cat succesul va fi vazut de catre omul de rand din tara asta ca fiind trasul in jos a altora si nu ridicarea noastra colectiva. Ca sa va explic in alti termeni, pe mine nu ma incalzeste cu nimic daca am absolvit de la universitati de top din lume, daca imaginea romanilor in Europa este in continuare una de cersetori si hoti. Cu fiecare ocazie pe care am avut-o am incercat sa le explic strainilor despre potentialul imens al tarii noastre si am transformat succesul meu personal intr-un succes reprezentativ pentru romani. Unul dintre cele mai memorabile momente pe care le-am avut in timpul activitatilor mele internationale a fost acela cand, in timpul unei conferinte importante in Europa de Vest, am intalnit un italian si i-am vazut socul lui complet cand a aflat ca eu sunt roman absolvent si bursier de Harvard si Stanford. Nu ii venea sa creada ca eu chiar veneam din Romania, credea ca poate eram “macar romano-american”. Pentru el si pentru toti cunoscutii sai, romanii erau amaratii care se rugau de ei sa le spele babele si mosii la fund. Nu m-am grabit sa-l numesc rasist si in schimb i-am explicat cu rabdare de ce a judecat gresit poporul roman. I-am spus ca in tara mea sunt multi tineri mult mai destepti si talentati decat mine, dar ca majoritatea nu au incredere in fortele lor si nu sunt incurajati sa-si valorifice potentialul.

Te-ai gandit sa intri in politica?

Am primit oferte sa candidez din partea unui numar considerabil de partide politice, insa le-am refuzat in mod politicos pe toate. In primul rand, eu nu m-am intors in Romania ca sa fug dupa nu stiu ce functii politice sau de alt fel. Doresc sa fac o schimbare incepand de jos, din transee, acolo unde este cel mai greu sa schimbi ceva. In al doilea rand, vreau ca intai sa-mi pot rezolva un numar de probleme personale: situatia financiara, statutul juridic al prietenei mele in Romania, problemele de sanatate din familie etc. Consider ca atunci cand candidezi pentru o functie politica faci asta pentru a te dedica ulterior in proportie de 100% imbunatatirii Romaniei, nu pentru a-ti rezolva problemele personale folosindu-te de privilegiile care vin cu functia respectiva.

In orice caz, doresc sa le multumesc tuturor celor care mi-au propus sa candidez din partea partidelor lor sau care mi-au oferit finantare sa candidez ca independent. Sunt convins ca cel putin o parte dintre ei doreau sa candidez pentru ca erau convinsi ca puteam schimba ceva impreuna, nu voiau doar sa se foloseasca de imaginea mea si de diplomele mele pentru a-si imbunatati situatia lor in sondaje.

În loc de final, v-aș spune că de curând Cristi a publicat a doua ediție a cărții sale bazate pe licența cu onoruri de la Stanford și o puteți cumpăra de la biblioteca Mihai Eminescu din București sau comanda online de aici. Pe lângă interviurile cu politicieni şi diplomaţi americani, români şi moldoveni de rang înalt, a două ediţie include analiza unor documente oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu recent declasificate. Nu cred că se poate îmbogăți din vânzarea cărții, dar mă gândesc că are nevoie de orice fel de semn că e apreciat și în România.”

Ultimele stiri