15.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăStirea zileiDupa ce scapa de insolventa, Hidroelectrica zboara la bursa

Dupa ce scapa de insolventa, Hidroelectrica zboara la bursa

in:

Stiri pe acelasi subiect

Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu.

Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI) în urma misiunii de evaluare din luna august.

Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

La 20 iunie, Hidroelectrica a intrat însă în insolvenţă la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.Anul trecut, Hidroelectrica a livrat „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Într-un interval de trei luni după ce Hidroelectrica va ieşi din procedura de insolvenţă vom publica prospectul de privatizare, cu intenţia de a lansa IPO (oferta publică primară-n.r.) o lună mai târziu„, se arată în documentul transmis FMI şi obţinut de Mediafax.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica şi îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital.

În documentul transmis FMI, Guvernul şi-a luat şi angajamentul de a vinde pe bursa de profil OPCOM cantitatea de electricitate devenită disponibilă în urma renegocierii sau rezilierii contractelor bilaterale.Hidroelectrica este menţinută pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat.

 

Ultimele stiri