6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieEfectele nocive ale GIGACALORIEI! Cum se reflecta asta in alimentatia ta!

Efectele nocive ale GIGACALORIEI! Cum se reflecta asta in alimentatia ta!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Prefectul Capitalei a anuntat cand se inchid scolile in Bucuresti

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a vorbit, duminică, pe B1 TV...

Ministrul Economiei, mesaj pentru bucuresteni: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, toate problemele...

Constantin: ”Ordonanta privind pensiile ”speciale” este o rusine pentru guvernarea PSD-ALDE!”

Deputatul Daniel Constantin susţine că "ordonanţa privind pensiile 'speciale'...

Alegerea lui Tariceanu blocata in instanta! Viitor sumbru pentru ALDE

Alegerea lui Calin Popescu Tariceanu la sefia ALDE a...

Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40% la 1 ianuarie arunca in aer preturile, fiind determinata o scumpire directa a legumelor produse in Romania cu 50%, si intrarea in somaj a peste 2.000 de angajati ai serelor.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea RADET incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie. Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, LEOSER SA, membra a federatiei PRO AGRO si a organizatiei de producatori HORTIFRUCT, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE”, arata federatia, intr-un comunicat.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de sprijinul acordat in alte state din UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

In aceste conditii, unele sere isi vor sista activitatea si vor trimit salariatii in somaj.

„Din primele noastre calcule, apreciem ca rosiile si celelalte legume romanesti se vor scumpi cu 50%. Ma refer la intreaga piata din Romania, pentru care preturile din Bucuresti sunt de referinta”, a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizeaza peste 30.000 de tone de legume pe piata interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare, va opri productia.

„Intr-o tara membra a UE institutiile nationale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp inainte sa se consulte cu mediul de afaceri anterior luarii unei decizii cu un impact economic atat de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. In consecinta am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2.000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. In acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia. Solicitam primului ministru inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Nitu.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat in decembrie ca va cauta solutii care sa-i ajute pe producatorii agricoli cu sere ce deservesc Bucurestiul, astfel incat acestia sa nu intre in colaps dupa scumpirea gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala.

El a afirmat atunci ca a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a intrebat, legat de scumpire:

„Domnu’ Oprescu, ce faceti, dom’ne?”.

Oprescu a sustinut ca a inteles problemele proprietarilor de sere si ca va cauta o solutie la inceputul anului 2014.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri