Acasă Stirea zilei Electrificare de 1 miliard de lei pentru sate

Electrificare de 1 miliard de lei pentru sate

Electrificarea gospodariilor fara acces la reteaua nationala, situate in 2.240 de localitati, ar urma sa se deruleze in perioada 2012-2016, dupa investitii de peste un miliard de lei (231 milioane euro), din care 90% de la bugetul de stat si 10% de la autoritatile locale, a anuntat Ministerul Economiei. Programul va fi derulat de minister prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de institutie. „Din analiza costurilor rezulta ca fondurile necesare finalizarii procesului de electrificare la nivelul intregii tari au valoarea de 1,032 miliarde de lei. Costul unitar rezultat din studiu, necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate, este de aproximativ 11.000 de lei”, potrivit proiectului.

 

Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 pana in prezent au promis ca vor electrifica satele si localitatile care nu beneficiaza inca de acest serviciu. In 2003, in timpul guvernarii Nastase, investitia era estimata la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2005.

 

In 2007, in mandatul premierului Calin Popescu Tariceanu, Guvernul a aprobat o HG potrivit careia obiectivul presupunea costuri de 150 milioane euro si urma sa fie atins in 2009.

 

Nici acest termen nu a fost insa respectat, astfel ca Ministerul Economiei din guvernul Boc anunta, in 2010, ca va electrifica in 2012 toate satele din Romania, implicand in finantarea lucrarilor si companiile straine care opereaza retele de distributie a energiei in Romania.

La inceputul anului in curs, Guvernul a extins pana in 2016 perioada de derulare a programului, estimand costurile la 990 milioane lei.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedent1,25 miliarde de lei, taiati de la infrastructura
Articolul următorAngela Merkel vrea un nou tratat al UE